Amin

Danas se obeležava dan Svetog apostola Filipa – Dan vere, zajedništva i priprema za Božićni post

Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine

U skladu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, današnji dan je posvećen Svetom apostolu Filipu, đakonu iz Kesarije, čija je poruka o hrišćanstvu bila univerzalna i otvorena za sve ljude, bez obzira na veru i nacionalnost.

Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine
Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine

Sveti apostol Filip rođen je u Vitsaidu, blizu Galilejskog jezera, i svoj život posvetio je propovedanju Jevanđelja. Putovao je Azijom i Grčkom, šireći Božju reč. Njegova hrabrost i vera bili su tako snažni da su ga jevreji u Grčkoj pokušali ubiti. Međutim, Božjom voljom, pokušaj je završen čudom – onaj koji je nameravao ubiti Filipa oslepeo je i pocrneo.

U svojoj 86. godini, Sveti Filip pretrpeo je mučeničku smrt zajedno sa Svetim Vartolomejem – razapeli su ih bezbožnici. Iako su ljudi pokušavali da ih spasu, samo je Vartolomej preživeo, dok je Filip preminuo. Kasnije, njegove svete mošti prenete su u Rim.

Današnji dan je takođe poznat po običaju pripreme bogate večere i okupljanju porodice. Ovaj dan je i uvod u Božićni post, pa se često naziva i „Filipov post“. Vernici se podsećaju na važnost vere, zajedništva i pripreme za najvažniji hrišćanski praznik – Božić. Neka nas danas inspiriše Sveti apostol Filip da budemo otvoreni, hrabri i složni u svojim naporima, deleći veru i ljubav prema bližnjima.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama