Amin

Danas se obeležava dan Svetog apostola Filipa – Dan vere, zajedništva i priprema za Božićni post

Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine

U skladu sa Srpskom pravoslavnom crkvom, današnji dan je posvećen Svetom apostolu Filipu, đakonu iz Kesarije, čija je poruka o hrišćanstvu bila univerzalna i otvorena za sve ljude, bez obzira na veru i nacionalnost.

Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine
Saborna crkva u Nišu, foto: Niške novine

Sveti apostol Filip rođen je u Vitsaidu, blizu Galilejskog jezera, i svoj život posvetio je propovedanju Jevanđelja. Putovao je Azijom i Grčkom, šireći Božju reč. Njegova hrabrost i vera bili su tako snažni da su ga jevreji u Grčkoj pokušali ubiti. Međutim, Božjom voljom, pokušaj je završen čudom – onaj koji je nameravao ubiti Filipa oslepeo je i pocrneo.

U svojoj 86. godini, Sveti Filip pretrpeo je mučeničku smrt zajedno sa Svetim Vartolomejem – razapeli su ih bezbožnici. Iako su ljudi pokušavali da ih spasu, samo je Vartolomej preživeo, dok je Filip preminuo. Kasnije, njegove svete mošti prenete su u Rim.

Današnji dan je takođe poznat po običaju pripreme bogate večere i okupljanju porodice. Ovaj dan je i uvod u Božićni post, pa se često naziva i „Filipov post“. Vernici se podsećaju na važnost vere, zajedništva i pripreme za najvažniji hrišćanski praznik – Božić. Neka nas danas inspiriše Sveti apostol Filip da budemo otvoreni, hrabri i složni u svojim naporima, deleći veru i ljubav prema bližnjima.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja