Evo i zašto

Nikada ne bi trebalo puniti telefon preko noći – Evo zašto!

Foto: pixabay.com

Punjenje telefona tokom noći je praksa koja može znatno skratiti životni vek baterije, otkrio je profesor informacionih i komunikacionih tehnologija Riteš Čag. Umesto toga, preporučuje se da telefone punite kada je to potrebno i izbegavate potpuno pražnjenje baterije.

Većina pametnih telefona novije generacije potrebna im je između 30 minuta i dva sata da se potpuno napune. Punjenje telefona preko noći nije samo nepotrebno, već i štetno jer ubrzava starenje baterije, ističe Čag.

Litijum-jonske baterije, koje se često koriste u telefonima, hemijski se razgrađuju zbog fluktuacija temperature i korišćenja uređaja. Punjenje preko noći može dovesti do prevelikog punjenja baterije, jer dobija četiri puta više snage nego što je potrebno.

Iako većina uređaja automatski prestane sa punjenjem kada baterija dostigne 100 procenata, aplikacije u pozadini mogu smanjiti nivo napunjenosti na 99 odsto. Svaki put kada se ovo dogodi, telefon se ponovno puni, što vremenom može oštetiti bateriju.

Proizvođači telefona su prepoznali ovaj problem i regulišu punjenje. Na primer, iPhone omogućava odlaganje punjenja kada se nivo napunjenosti približi 80 procenata, dok Samsungovi uređaji ograničavaju punjenje na 85 odsto.

Osim toga, ispraznjivanje baterije uređaja do kraja takođe može biti štetno, upozorava Čag. Preporučuje se da održavate bateriju između 20 i 80 procenata napunjenosti.

Pored toga, akumulacija prljavštine u priključku za punjenje može uticati na trajanje baterije i uzrokovati pregrevanje. Preporučuje se redovno čišćenje priključaka čačkalicom i vlažnom krpom nakon isključivanja uređaja.

Zapamtite, pravilno punjenje i održavanje baterije mogu značajno produžiti životni vek vašeg telefona.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom