Platforma „Čuvam te“ poruka države da neće tolerisati nasilje nad decom

Kabinet predsednice Vlade Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Kancelarija za IT i eUpravu danas su u Palati Srbija održali okrugli sto na temu predstavljanja dosadašnjeg rada Nacionalne platforme za prevenciju nasilja koje uključuje decu „Čuvam te“, kao i planova za njeno unapređenje.

Okrugli sto otvorila je ministarka zdravlja Danica Grujičić u prisustvu predstavnika civilnog društva i Vlade Republike Srbije, Kancelarije za IT i eUpravu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva.

Okrugli sto je održan kako bi se sa predstavnicima civilnog društva, ekspertima iz oblasti rada sa decom razgovaralo o prevenciji i suzbijanju nasilja koje uključuje decu.

Kroz zajedničku diskusiju analizirani su dosadašnji napori u borbi protiv nasilja i skicirane strategije i pravci za budući rad i unapređenja u ovoj oblasti.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić je ovom prilikom rekla da je „Čuvam te“ projekat koji treba da pomogne svakom detetu koje se nađe u nevolji da iz nje što pre i sa što manje traume izađe.

Platforma „Čuvam te“ biće poruka države, ali i celog društva onima koji imaju zle namere prema našoj deci, koji žele da im naude na bilo koji način, da će biti brzo otkriveni i zaustavljeni ako pokušaju da svoje pretnje i namere ostvare, poručila je Grujičić.

Ona je dodala da je Vlada Republike Srbije odlučna da projekat „Čuvam te“ u potpunosti zaživi jer nikome ne želi ništa ni da oprašta.

Mi želimo, i učinićemo sve na tom planu, da nikome ne dopustimo da naudi  našoj deci. Zato je ovaj projekat Vlade Republike Srbije od najveće važnosti za budućnost naše dece, istakla je ministarka zdravlja.

Nacionalna platforma za prevenciju nasilja koje uključuje decu „Čuvam te“ je prvi državni projekat ovog tipa i nalazi se na veb adresi cuvamte.gov.rs.

Nacionalna platforma za prevenciju nasilja koje uključuje decu „Čuvam te“ je počela sa radom 7. marta 2021. godine, kao jedinstveno i pouzdano mesto gde svi građani mogu da se informišu i nađu odgovore i savete za različite situacije u razvoju, usmeravanju i podršci deci.

Sa unapređenom funkcionalnošću građanima i deci, ali i prosvetnim radnicima, omogućena je onlajn prijava nasilja putem formulara za prijavu.

Umreženo je približno 2.700 entiteta – sve osnovne i srednje škole, centri za socijalni rad i službe socijalne zaštite, policijske stanice, zdravstvene ustanove, nadležne resorne inspekcije, osnovna i viša javna tužilaštva, nacionalni centar za bezbednost dece na internetu i ustanove socijalne zaštite za smeštaj dece i omladine.

Pomoćnica direktora Kancelarije za IT i eUpravu Biljana Marić rekla je da po prvi put, na jednom mestu, sve nadležne institucije za svaki predmet imaju bazu svih prijava nasilja koje uključuju decu sa svim informacijama i izveštajima, informacije o statusu postupanja ustanova i institucija, informacije o sprovedenim aktivnostima i donetim merama.

Marić je ukazala na to da je cilj da se građanima omogući da na jednostavan način prijave nasilje i na transparentan način prate postupanje nadležnih institucija po njihovoj prijavi.

Zahvaljujući nacionalnoj platformi „Čuvam te“, imaćemo uvid u efikasnost postupanja svake ustanove, gde se čeka na postupanje, a kroz vreme i analize koje mere su donele pozitivne rezultate ili nisu, zavisno od toga da li se situacije nasilja sa istim licima ponavljaju ili ne, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, platforma će doprineti tome da se poveća odgovornost celog sistema, s obzirom na to da će uvid u postupanje sada biti transparentan.

Nacionalna platforma za prevenciju nasilja koje uključuje decu „Čuvam te“ je pokrenuta od strane Vlade Republike Srbije, Kancelarije za IT i eUpravu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva pravde i Republičkog javnog tužilaštva.

U postupanje po prijavama nasilja u skladu sa Protokolom o pružanju međusektorskih usluga putem softverskog rešenja „Čuvam te“ uključeno je svih sedam navedenih državnih organa.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom