Bolna tačka svih vozača

PITANJE SVIH PITANJA: Šta je plivajući zamajac i kada ga treba menjati?!

Majstor, foto: pixabay.com / ilustracija, popravka

Plivajući zamajac je ključni deo u sistemu prenosa snage u vozilima sa automatskim menjačem. Ovaj deo ima važnu ulogu u održavanju konstantne brzine motora i smanjenju vibracija. U ovom tekstu istražićemo šta je plivajući zamajac i kada je potrebno razmotriti njegovu zamenu.

Šta je plivajući zamajac?

Plivajući zamajac, takođe poznat kao zamajac sa dvomasilnim točkom, sastoji se od dve osnovne komponente: zamajca i plivajućeg ležaja. Zamajac je metalni disk koji je pričvršćen za radilicu motora i rotira se zajedno s njom. Plivajući ležaj, s druge strane, povezan je sa zupčastim točkom i može se slobodno kretati unutar zamajca.

Ključna karakteristika plivajućeg zamajca je mogućnost da se slobodno pomera napred i nazad u odnosu na zamajac. Ovo omogućava da se smanje vibracije i šokovi koji se prenose sa radilice na menjač i pogonske točkove, čime se poboljšava udobnost vožnje.

Kada treba menjati plivajući zamajac?

Iako plivajući zamajac obično ima duži radni vek u poređenju sa konvencionalnim zamajcem, postoje situacije kada je potrebno razmotriti njegovu zamenu:

  1. Pojavljivanje vibracija i buke: Ako primetite neobične vibracije ili buku prilikom vožnje, to može ukazivati na probleme sa plivajućim zamajcem. Oštećenja ili istrošenost u ovom delu mogu dovesti do neprijatnih vibracija i zvukova.
  2. Problemi sa menjačem: Ako imate problema sa automatskim menjačem, kao što su kasni ili grubi prelazi brzina, plivajući zamajac može biti uzrok. Oštećeni plivajući zamajac može uticati na pravilno funkcionisanje menjača.
  3. Slabljenje performansi: Ako primetite da automobil gubi snagu ili ima povećanu potrošnju goriva, plivajući zamajac može biti odgovoran. Oštećeni plivajući zamajac može ometati prenos snage od motora do menjača.
  4. Visoka kilometraža vozila: Plivajući zamajac je komponenta koja se s vremenom troši. Vozila sa visokom kilometražom su podložnija istrošenosti ovog dela, pa je zamena plivajućeg zamajca često potrebna kako bi se održala pouzdanost i performanse vozila.

Zamena plivajućeg zamajca treba da se obavi u servisu ili auto-mehaničarskoj radnji od strane stručnjaka. Redovno održavanje vozila i praćenje simptoma problema sa plivajućim zamajcem mogu produžiti njegov radni vek i sprečiti ozbiljnije probleme u budućnosti.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

Auto-moto

U Srbiji se proizvodi Fiat Grande Panda

COVID se vratio?!

U GRČKOJ VELIKI BROJ ZARAŽENIH KORONOM

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)