Obaveštenje

Nagradni literarni konkurs ministarstava odbrane i prosvete

Ilustracija, papir i hemijska, pixabay.com

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović potpisali su danas Sporazum o organizovanju nagradnog literarnog konkursa za učenike gimnazija i srednjih škola u Republici Srbiji.

Ilustracija, papir i hemijska, pixabay.com
Ilustracija, papir i hemijska, pixabay.com

Radi približavanja tradicionalnih nacionalnih vrednosti, učenici svih gimnazija i srednjih škola imaće priliku da od 1. septembra do 4. decembra literarnim radom o temi „Momčilo Gavrić – mali junak Velikog rata” konkurišu za vredne nagrade koje je pripremilo Ministarstvo odbrane.

Vučević je u obraćanju prisutnima u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba istakao da je velika čast za Ministarstvo odbrane da može da bude partner Ministarstvu prosvete u kontekstu jačanja patriotskih osećanja naših đaka.

Prethodne dve godine ministarstva su sarađivala kroz akciju „Naš vojnik, naš heroj”, takođe kroz literarni konkurs, podsetio je on i dodao da je ovaj put tematski preciznije određen zadatak, odnosno poziv za đake gimnazija i srednjih škola.

Potpredsednik Vlade je izrazio uverenje da će srednjoškolci i gimnazijalci imati dobru inspiraciju, da će ponuditi svoje literarne sposobnosti i kreativnosti u najboljem svetlu i da oni koji budu ocenjivali radove neće imati lak zadatak.

Nadam se da ćemo mi izvući pouke, ne samo u odnosu na naše junake i junačka dela i taj ponosni deo istorije, već i na ono što nas nije krasilo, a tiče se konkretno Momčila Gavrića, prema kome smo se ogrešili, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, tog istog Momčila Gavrića, najmlađeg podnarednika, junaka Velikog rata, posle smo zaboravili, hapsili, proganjali, nekoliko puta izvodili pred streljački vod, od iste ili neke druge države, ali sa istim narodom.

On je poručio predstavnicima Ministarstva prosvete da računaju na Ministarstvo odbrane kad god budu hteli da čuvaju tradicionalne vrednosti našeg naroda u okviru sistema prosvete, jer samo narodi koji čuvaju svoj identitet imaju šansu za opstanak u budućnosti.

Đukić Dejanović je izrazila zadovoljstvo time što je navedeni sporazum danas potpisan, ocenivši da dva ministarstva imaju izvanrednu saradnju.

Ministarka je napomenula da je u poslednjih pet godina 93 odsto srednjih škola prihvatilo sugestiju da se o odbrani govori kroz predmetnu nastavu i da su rezultati očiti.

Konkurs koji organizujemo, kako je istakla, posvećen je „malom junaku Velikog rata” Momčilu Gavriću, koji je imao samo osam godina kada je sa našom vojskom u Prvom svetskom ratu prešao Albaniju i došao na Krf.

Njegova ličnost trebalo bi stimulativno da deluje na svu decu, na sve učenike srednjih škola i gimnazija, koji i te kako imaju dara da literarno pokažu svojstva koja je ovaj mali dečak umeo da neguje kao dete, uz srpske vojnike, objasnila je Đukić Dejanović.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su vršilac dužnosti pomoćnika ministra odbrane za ljudske resurse Siniša Radović, šefovi Kabineta potpredsednika Vlade i ministra odbrane Žarko Mićin i brigadni general Goran Momčilović, posebni savetnik i šef Kabineta ministra prosvete Đorđe Đoković, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje i vaspitanje i obrazovanje odraslih Miloš Blagojević i posebni savetnik ministra prosvete Miodrag Milovanović.

Izvor: Vlada Srbije

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom