Malo o turizmu

Planina Seličevica – skriveni dragulj prirode

Seličevica, putokaz, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić

Seličevica je planina koja se nalazi nedaleko od Niša. Pripada moravskoj navlaci  i ubraja se u Rodopske planine, odnosno planine Srpsko-makedonske mase.

Seličevica, putokaz, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić
Seličevica, putokaz, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić

Planina Seličevica, smeštena u Srbiji, predstavlja prirodno blago koje nudi impresivne pejzaže, bogatu floru i faunu, i mnoštvo aktivnosti za ljubitelje prirode. U ovom članku, istražujemo karakteristike, atrakcije i mogućnosti koje planina Seličevica pruža posetiocima.

Geografske karakteristike

Planina Seličevica je deo šireg Staroplaninskog masiva i prostire se na teritoriji koja obuhvata više opština. Njena nadmorska visina varira, nudeći raznovrsne planinarske staze i panorame.

Sokolov kamen, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić
Sokolov kamen, foto: jutjub video, kanal: Aca Jovan Krstić

Prirodna lepota:

Seličevica je poznata po svojim očaravajućim pejzažima koji uključuju guste šume, pašnjake i rečne doline. Različiti vidikovci pružaju spektakularne poglede na okolne predele.

Ova planina je dom mnogih biljnih i životinjskih vrsta. Raznolikost ekosistema obezbeđuje stanište za mnoge endemske i zaštićene vrste.

Atrakcije i aktivnosti:

Seličevica nudi brojne planinarske staze koje se prilagođavaju različitim nivoima iskustva. Posetioci mogu istražiti netaknutu prirodu i uživati u planinskim pejzažima. Osim planinarenja, posetioci mogu uživati u aktivnostima poput biciklizma, trčanja, vožnje konja i piknika.

Planina Seličevica je popularna destinacija za lov i ribolov, pružajući priliku za uživanje u sportskim aktivnostima u prirodnom okruženju.

Za one koji su zainteresovani za prirodne nauke, moguće su edukativne ture i programi koji pružaju dublje razumevanje prirodnih procesa i ekosistema.

Planina Seličevica ima veliki ekološki značaj, stoga je važno da posetioci budu odgovorni prema okruženju. Odlaganje smeća, poštovanje zaštićenih područja i biljaka, i održavanje staza ključno je za očuvanje prirodne lepote planine.

Planina Seličevica predstavlja izvanredno prirodno stanište koje nudi raznovrsne mogućnosti za rekreaciju, istraživanje i opuštanje. Njena neotkrivena lepota i raznolikost čine je draguljem prirode koji vredi posetiti i očuvati za buduće generacije.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Evo šta je ustvari to

ŠTA JE ŠUŠTAVAC KOJI JE POKOSIO KRAVE NA STROJ PLANINI

Neophodna vakcinacija

Ozbiljna kriza na Staroj planini: Od šuštavca uginulo šest krava, apel za hitnu vakcinaciju stoke

Hronika

Neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena (FOTO)

Korona

Nesigurna epidemiološka situacija u južnobačkom okrugu: Prisustvo omikron podsoja „Eris“