Чишћење више од 170 дивљих депонија до 15. септембра

Нови пројекат (6)

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић потписала је данас са представницима 30 локалних самоуправа у Србији уговоре о суфинансирању пројеката превенције нелегалног одлагања отпада и спречавања нелегалног депоновања отпада у 2023. години.

Средства на Јавном конкурсу Министарства заштите животне средине добили су Нова Варош, Вршац, Ужице, Сомбор, Велика Плана, Жабаљ, Кладово, Крушевац, Ариље, Тутин, Бачки Петровац, Пландиште, Житиште, Нови Сад, Ражањ, Лебане, Лазаревац, Обреновац, Ниш, Сента, Мерошина, Алексинац, Оџаци, Кула, Пријепоље, Владимирци, Бела Паланка, Сврљиг, Крагујевац и Бачка Паланка.

Вујовић је истакла да Министарство заштите животне средине наставља са уклањањем дивљих депонија и на овај начин се, заједно са локалним самоуправама, бори за чистију животну средину свих грађана, што је стратешки циљ Министарства и Владе Србије.

Министарка је напоменула да је у претходне две године уклоњено 730 дивљих депонија, од око 3.500 колико се процењује да их има у Србији, а данас су потписани уговори за чишћење више од 170 оваквих локација у 30 локалних самоуправа.

Она је навела да ће акција трајати до 15. септембра, при чему је Министарство заштите животне средине определило 80 милиона динара, чиме ће се покрити 80 одсто трошкова, док осталих 20 процената обезбеђују градови и општине.

Обилазићемо ове локације, да бисмо се уверили у то како теку радови и колико ће наша земља чистије и лепше изгледати након њих, рекла је она.

Вујовић је позвала локалне самоуправе које су добиле средстава на конкурсу да се јаве Министарству заштите животне средине да би добиле камере за надзор, истичући да је изузетно важно спречити поновно настајање нелегалних сметлишта на очишћеним локацијама.

Министарка је упутила позив општинама и градовима да њихове инспекције буду стално на терену и да кажњавају неодговорне појединце који буду одлагали поново отпад на тим локацијама.

Очекујемо од локалних самоуправа да се и саме потруде да очисте дивља сметлишта, а Министарство и Влада Србије ће се трудити да граде неопходну зелену инфраструктуру. Већ широм Србије креће изградња регионалних и рециклажних центара и трансфер станица, а онда нас очекује затварање несанитарних депонија, које су коришћене претходних 30-40 година, поручила је Вујовић.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja