Čišćenje više od 170 divljih deponija do 15. septembra

Novi projekat (6)

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović potpisala je danas sa predstavnicima 30 lokalnih samouprava u Srbiji ugovore o sufinansiranju projekata prevencije nelegalnog odlaganja otpada i sprečavanja nelegalnog deponovanja otpada u 2023. godini.

Sredstva na Javnom konkursu Ministarstva zaštite životne sredine dobili su Nova Varoš, Vršac, Užice, Sombor, Velika Plana, Žabalj, Kladovo, Kruševac, Arilje, Tutin, Bački Petrovac, Plandište, Žitište, Novi Sad, Ražanj, Lebane, Lazarevac, Obrenovac, Niš, Senta, Merošina, Aleksinac, Odžaci, Kula, Prijepolje, Vladimirci, Bela Palanka, Svrljig, Kragujevac i Bačka Palanka.

Vujović je istakla da Ministarstvo zaštite životne sredine nastavlja sa uklanjanjem divljih deponija i na ovaj način se, zajedno sa lokalnim samoupravama, bori za čistiju životnu sredinu svih građana, što je strateški cilj Ministarstva i Vlade Srbije.

Ministarka je napomenula da je u prethodne dve godine uklonjeno 730 divljih deponija, od oko 3.500 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, a danas su potpisani ugovori za čišćenje više od 170 ovakvih lokacija u 30 lokalnih samouprava.

Ona je navela da će akcija trajati do 15. septembra, pri čemu je Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo 80 miliona dinara, čime će se pokriti 80 odsto troškova, dok ostalih 20 procenata obezbeđuju gradovi i opštine.

Obilazićemo ove lokacije, da bismo se uverili u to kako teku radovi i koliko će naša zemlja čistije i lepše izgledati nakon njih, rekla je ona.

Vujović je pozvala lokalne samouprave koje su dobile sredstava na konkursu da se jave Ministarstvu zaštite životne sredine da bi dobile kamere za nadzor, ističući da je izuzetno važno sprečiti ponovno nastajanje nelegalnih smetlišta na očišćenim lokacijama.

Ministarka je uputila poziv opštinama i gradovima da njihove inspekcije budu stalno na terenu i da kažnjavaju neodgovorne pojedince koji budu odlagali ponovo otpad na tim lokacijama.

Očekujemo od lokalnih samouprava da se i same potrude da očiste divlja smetlišta, a Ministarstvo i Vlada Srbije će se truditi da grade neophodnu zelenu infrastrukturu. Već širom Srbije kreće izgradnja regionalnih i reciklažnih centara i transfer stanica, a onda nas očekuje zatvaranje nesanitarnih deponija, koje su korišćene prethodnih 30-40 godina, poručila je Vujović.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

COVID19

Batut: Poslednjih sedmica povećan broj zaraženih koronavirusom

Auto-moto

U Srbiji se proizvodi Fiat Grande Panda

COVID se vratio?!

U GRČKOJ VELIKI BROJ ZARAŽENIH KORONOM

Prelepo mesto

SRPSKI AMAZON NA 20 KM OD NIŠA – OVAKO IZGLEDA KUPANJE U PRAVOM RAJU! (FOTO)