Хитно потребне Б негативна и 0 крвна група, апелују из Института за трансфузију

Резерве крви и даље су смањене, а хитно су потребни даваоци Б негативне и 0 крвне групе. Јуче је почела традиционална Зимска кампања Института, током које ће до 5. марта бити организоване акције добровољног давања крви у више од 40 градова и општина.

Крв, трансфузија, аутор: Fernando Zhiminaicela, пиксабај
Крв, трансфузија, аутор: Fernando Zhiminaicela, пиксабај

Мирјана Кнежевић из Института за трансфузију рекла је гостујући у Јутарњем програму да сваки празнични период је критичан за рад Института за трансфузију.

„Ми смо радили 2. и 3. јануара, али за та два дана прикупљено је око 60 јединица крви што није довољно за несметан рад здравствених установа, али већ током јучерашњег радног дана прикупљено је више д 300 јединица крви“ рекла је Кнежевићева и подсетила грађане да могу дати крви и током предстојећих празника.

Према њеним речима, 350 јединица крви би било идеално када би током пет радних дана прикупили, што се у претходној години није често догађало сем када су рађене акције.

Кнежевићева је напоменула да је нулта крвна група најдефицитарнија, али и све негативне крвне групе, а оне су дефицитарније јер само 15 одсто становништва има негативне крвне групе.

Напоменула је да је у претходном периоду доста пацијената било Б крве групе и зато је и та крвна група дефицитарнија.

Почела је Зимска кампања Института и трајаће до 5. марта.

„Петнаесту година за редом, јуче смо отворили кампању. Идеја је да током зимског периода позовемо људе да донирају крв. Циљ је да се општине такмиче у прикупљању крви, а општина која има најбоље резултате добиће плакету солидарности“, истакла је Кнежевићева и додала да су данас у Пожаревцу, Смедеревској Паланци и Лозници.

Током 2022. добровољни даваоци су обезбедили више од 71.000 јединица крви и 2.700 јединица тромбоцита.

Кнежевићева је рекла да је прошле године прикупљено 6.000 јединица крви више него 2021. године.

„Ипак због великих потреба увек фали још мало да дођемо до четири посто колико је потребно, сад је проценат око 3 посто“, истакла је.

У захвалници добровољним даваоцима, на крају прошле године, наводи се да је било више од 15.000 оних који су први пут дали крв. Било је више од 10.000 матураната и студената.

Подсетила је да за Божић раде од 8-15 и позвала све грађане да дају крв.

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: