Hitno potrebne B negativna i 0 krvna grupa, apeluju iz Instituta za transfuziju

Rezerve krvi i dalje su smanjene, a hitno su potrebni davaoci B negativne i 0 krvne grupe. Juče je počela tradicionalna Zimska kampanja Instituta, tokom koje će do 5. marta biti organizovane akcije dobrovoljnog davanja krvi u više od 40 gradova i opština.

Krv, transfuzija, autor: Fernando Zhiminaicela, piksabaj
Krv, transfuzija, autor: Fernando Zhiminaicela, piksabaj

Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju rekla je gostujući u Jutarnjem programu da svaki praznični period je kritičan za rad Instituta za transfuziju.

„Mi smo radili 2. i 3. januara, ali za ta dva dana prikupljeno je oko 60 jedinica krvi što nije dovoljno za nesmetan rad zdravstvenih ustanova, ali već tokom jučerašnjeg radnog dana prikupljeno je više d 300 jedinica krvi“ rekla je Kneževićeva i podsetila građane da mogu dati krvi i tokom predstojećih praznika.

Prema njenim rečima, 350 jedinica krvi bi bilo idealno kada bi tokom pet radnih dana prikupili, što se u prethodnoj godini nije često događalo sem kada su rađene akcije.

Kneževićeva je napomenula da je nulta krvna grupa najdeficitarnija, ali i sve negativne krvne grupe, a one su deficitarnije jer samo 15 odsto stanovništva ima negativne krvne grupe.

Napomenula je da je u prethodnom periodu dosta pacijenata bilo B krve grupe i zato je i ta krvna grupa deficitarnija.

Počela je Zimska kampanja Instituta i trajaće do 5. marta.

„Petnaestu godina za redom, juče smo otvorili kampanju. Ideja je da tokom zimskog perioda pozovemo ljude da doniraju krv. Cilj je da se opštine takmiče u prikupljanju krvi, a opština koja ima najbolje rezultate dobiće plaketu solidarnosti“, istakla je Kneževićeva i dodala da su danas u Požarevcu, Smederevskoj Palanci i Loznici.

Tokom 2022. dobrovoljni davaoci su obezbedili više od 71.000 jedinica krvi i 2.700 jedinica trombocita.

Kneževićeva je rekla da je prošle godine prikupljeno 6.000 jedinica krvi više nego 2021. godine.

„Ipak zbog velikih potreba uvek fali još malo da dođemo do četiri posto koliko je potrebno, sad je procenat oko 3 posto“, istakla je.

U zahvalnici dobrovoljnim davaocima, na kraju prošle godine, navodi se da je bilo više od 15.000 onih koji su prvi put dali krv. Bilo je više od 10.000 maturanata i studenata.

Podsetila je da za Božić rade od 8-15 i pozvala sve građane da daju krv.

Izvor: RTS

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja