ПОЧЕЛА ЈЕ ЈЕСЕН! Хоће ли бити михољског лета?

Помоћник директора РХМЗ-а Горан Михајловић каже да се топло време прогнозира за прву недељу октобра, али не и за сам период око Михољдана, који је 12. октобра. Очекује се, додаје, нешто топлија јесен у односу на вишегодишњи просек.

Јесен је стигла јутрос у три сата и три минута. У исто време, за становнике јужне Земљине полулопте почело је пролеће.
Foto: Pixabay

Помоћник директора РХМЗ Горан Михајловић рекао је у Јутарњем програму да се током викенда и почетком наредне седмице очекују максималне температуре између 20 и 25 степени, уз кошаву, односно појачан јужни и југоисточни ветар.

До краја месеца би се задржао овај тренд нешто топлијег времена него претходне седмице у односу на захлађење које смо имали у претходним данима – додаје метеоролог.

Не очекује обилне падавине, а у недељу после подне, понедељак и уторак може да буде местимично кише и локалних пљускова, али не великих.

Први мраз се очекује већ у суботу ујутру, али ће након тога седам дана бити топлија јутра, па се мразеви могу поново очекивати у првој половини октобра.

Михољско лето „под знаком питања“

Михајловић је напоменуо да је михољско лето у Србији „под знаком питања“

Има изгледа да би у првој половини октобра било нешто више падавина, истина за цео октобар оне би биле у границама просека, између 40 и 60 милиметара, на планинама до 80. Топли период би био ипак овај први део октобра, односно првих седам дана, тако да сам период око Михољдана, који је 12. октобра, неће бити топао, не можемо рећи да ћемо имати михољско лето какво смо очекивали или како смо навикли да имамо – каже Михајловић.

„Јесен нешто топлија од просека“

Помоћник директора РХМЗ-а каже да се очекује нешто топлија јесен од вишегодишњег просека.

„Средња температура била би један степен изнад просечних вредности, а што се тиче падавина, оне би биле негде у границама просека, између 140 и 190 милиметара за ова три месеца (септембар, октобар и новембар)“, наводи Михајловић.

Да ли је снег на Копаонику наговестио јаку зиму

На Копаонику је већ пао први снег, али Михајловић напомиње да то није наговештај јаке зиме.

Објашњава да снег на Копаонику у септембру не треба да изненади, и да се у претходним годинама дешавало да и крајем августа падне снег.

С обзиром на надморску висину и климатске карактеристике, то није нешто неуобичајено. Свакако, овај снег се није задржао и то још није ни наговештај зиме –  закључује Михајловић.

 

ИЗВОР: РТС

 

 

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: