КЛИМА ИЛИ ТА ПЕЋ? Шта се више исплати за догревање?

Пад температуре ове недеље у неким домаћинствима отворио је сезону грејања. Хладно је и ујутро и увече, па се многи питају како загрејати брзо, а јефтино. За тих неколико сати ложење пећи на дрва и угаљ никако се не исплати, те је за прелазни период најбоље користити клима уређај и ТА пећ.

Имајући у виду да сезона грејања још није почела, тако док су радијатори хладни грађанима за овај прелазни период углавном најлакше и најефтиније догревање на струју. Два најчешћа избора када температура падне, нарочито у прелазима на јесен и пролеће, у становима јесу ТА пећи и клима уређај. Мали су потрошачи и брзо загреју мање просторије. Ипак, не треба сметнути са ума да и ови потрошачи могу знатно увећати рачун уколико су константно упаљени.

Новац, илустрација, фото: М.М.
Новац, илустрација, фото: М.М.

Мање популарне су грејалице и друга помагала, које стручњаци никако не препоручују јер „гутају“ струју а греју само док су упаљени.

Колико троши клима

Просечна клима троши, угрубо, око 1 kW струје, а ових дана, и то у термину када се струја обрачунава по вишој тарифи, оне раде и 10 сати, а често и више. На то колико она потроши струје утиче мноштво фактора – да ли је намештена да греје или само одржава неку кућну температуру, затим колика је просторија у којој она ради и колика спољна температура. Важан фактор је и изолација објекта.

Пример говори да ако клима ради 10 сати дневно, потрошња је 91,62 динара. То је неких 2.750 динара месечно. У случају да ради 12 сати, месечни трошак се пење на тачно 3.289 динара.

Да бисте се осигурали да клима вуче само онолико колико мора, није на одмет да проверите у ком су стању филтери и спољна јединица климе, јер у случају да су загушени, уређају ће бити потребно више времена да загреје просторију. С друге стране, струја се може уштедети и када се смањи температура. Само на једном сниженом степену може да се уштеди око 3 одсто струје.

ТА пећ – за и против

Грејање на струју најповољније је у прелазним годишњим добима. Осим клима уређаја, један од мањих потрошача је ТА пећ, која такође може добро да загреје просторију а не мора да буде укључена цео дан.

Струја се може уштедети ако се пећ укључује ноћу када је тарифа јефтинија. Тако пећ сакупља топлотну енргију по нижој тарифи, а „празни“ се када вам је потребно грејање и када је тарифа већа. Како би ТА пећ увек радила када је јефтина тарифа, саветује се и набавка специјалних тајмера који омогућавају аутоматско укључивање.

Имајући у виду да се грађани који у становима немају централно грејање, на ТА пећ греју и зими, говори колико је овај потрошач за домаћинство исплатив.

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц Бизнис

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: