ВЕРУЈЕ СЕ ДА ЊИХОВЕ МОШТИ ИСЦЕЉУЈУ: Данас су преподобни Зосим и Јаков, светитељи манастира Тумане

Српска православна црква и верници славе празник Светих Зосима и Јакова туманских. Посебно свечано биће у манастиру Тумане, где се одржава Света архијерејска литургија, а потом и акатист светитељима и молитве за здравље.

Очекује се да током празника богомоље из 16. века имање и сâм манастир Тумане посети око 25.000 верника.

Свети Зосим тумански био је велики молитвеник и духовник. По предању живео је сам у каменој пећини код данашњег манастира Тумане.

Foto: TV Hram jutjub/printscreen

Подизање тог манастира везано је за име Милоша Обилића, који је приликом лова нехотице устрелио пустињака Зосима. На место где је старац издахнуо, Милош га је сахранио и над гробом подигао цркву, односно манастир који се и данас зове Тумане. Мошти преподобног Зосима налазе се у цркви манастира Туман и откривене су 8. августа 1936. године.

Преподобни Јаков (у свету Радоје Арсовић) рођен је 1894. године у селу Кушићи надомак Ивањице. Стекао је два доктората у Француској али га је једном приликом дотакла благодат Божја.Напустио је службу и световни живот и дошао је код Светог владике Николаја са молбом да буде искушеник. Након дугог испитивања Владика га је примио.

Изузетно скроман и ћутљив, стекавши многе духовне дарове, био је и прозорљив. Пребијен је на смрт 1946. године. По сопственом завештању сахрањен је у манастиру Тумане.

 

 

 

ИЗВОР:РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: