VERUJE SE DA NJIHOVE MOŠTI ISCELJUJU: Danas su prepodobni Zosim i Jakov, svetitelji manastira Tumane

20220821_100523

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave praznik Svetih Zosima i Jakova tumanskih. Posebno svečano biće u manastiru Tumane, gde se održava Sveta arhijerejska liturgija, a potom i akatist svetiteljima i molitve za zdravlje.

Očekuje se da tokom praznika bogomolje iz 16. veka imanje i sâm manastir Tumane poseti oko 25.000 vernika.

Sveti Zosim tumanski bio je veliki molitvenik i duhovnik. Po predanju živeo je sam u kamenoj pećini kod današnjeg manastira Tumane.

Foto: TV Hram jutjub/printscreen

Podizanje tog manastira vezano je za ime Miloša Obilića, koji je prilikom lova nehotice ustrelio pustinjaka Zosima. Na mesto gde je starac izdahnuo, Miloš ga je sahranio i nad grobom podigao crkvu, odnosno manastir koji se i danas zove Tumane. Mošti prepodobnog Zosima nalaze se u crkvi manastira Tuman i otkrivene su 8. avgusta 1936. godine.

Prepodobni Jakov (u svetu Radoje Arsović) rođen je 1894. godine u selu Kušići nadomak Ivanjice. Stekao je dva doktorata u Francuskoj ali ga je jednom prilikom dotakla blagodat Božja.Napustio je službu i svetovni život i došao je kod Svetog vladike Nikolaja sa molbom da bude iskušenik. Nakon dugog ispitivanja Vladika ga je primio.

Izuzetno skroman i ćutljiv, stekavši mnoge duhovne darove, bio je i prozorljiv. Prebijen je na smrt 1946. godine. Po sopstvenom zaveštanju sahranjen je u manastiru Tumane.

 

 

 

IZVOR:RTS

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom