У Сврљигу, тачније у селу Луково, у недељу, 21. августа, биће одржана осма „Јанијада“.
Јанијада је добила назив по традиционалном јелу справљеном од меса сврљишког јагњета.
Стари сврљишки специјалитет, богат културно-уметнички програм и концерт Микија Гајића привући ће и ове године бројне госте.
Јанијада се одржава на простору код објекта месне заједнице, на улазу у село Луково.
Откривамо вам рецепт како да направите ово традиционално јело:
- Две кашике масти и килограм овчетине,
- Три струка празилука и три чена белог лука,
- Три суве паприке и три ловорова листа,
- Кашика туцане паприке,
- Два децилитра воде,
- Зачин, со и бибер по укусу.
ПРИПРЕМА: Корак по корак
У отопљену маст додате осредње коцкице овчетине и мало попржити. Додајте исецкани празилук и динстати петнаестак минута. Потом, сипајте воду и додајте исецкнане суве паприке, ловоров лист и то све кувајте два сата на тихој ватри. На 10 минута пре краја крчкања додајте кашику туцане паприке, бели лук, со, бибер и остале зачине по жељи.
ИЗВОР: Нишке новине/Сврљишке новине