МИРИС СВРЉИШКЕ ЈАГЊЕТИНЕ И БОГАТ КУЛТУРНО-УМЕТНИЧКИ ПРОГРАМ! За викенд осма „Јанијада“(ФОТО)

У Сврљигу, тачније у селу Луково, у недељу, 21. августа, биће одржана осма „Јанијада“.

Јанијада је добила назив по традиционалном јелу справљеном од меса сврљишког јагњета.

Стари сврљишки специјалитет, богат културно-уметнички програм и концерт Микија Гајића привући ће и ове године бројне госте.

Јанијада се одржава на простору код објекта месне заједнице, на улазу у село Луково.

Откривамо вам рецепт како да направите ово традиционално јело:

  • Две кашике масти и килограм овчетине,
  • Три струка празилука и три чена белог лука,
  • Три суве паприке и три ловорова листа,
  • Кашика туцане паприке,
  • Два децилитра воде,
  • Зачин, со и бибер по укусу.

ПРИПРЕМА: Корак по корак

У отопљену маст додате осредње коцкице овчетине и мало попржити. Додајте исецкани празилук и динстати петнаестак минута. Потом, сипајте воду и додајте исецкнане суве паприке, ловоров лист и то све кувајте два сата на тихој ватри. На 10 минута пре краја крчкања додајте кашику туцане паприке, бели лук, со, бибер и остале зачине по жељи.

 

 

 

 

ИЗВОР: Нишке новине/Сврљишке новине

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: