MIRIS SVRLJIŠKE JAGNJETINE I BOGAT KULTURNO-UMETNIČKI PROGRAM! Za vikend osma „Janijada“(FOTO)

janija-lukovo

U Svrljigu, tačnije u selu Lukovo, u nedelju, 21. avgusta, biće održana osma „Janijada“.

Janijada je dobila naziv po tradicionalnom jelu spravljenom od mesa svrljiškog jagnjeta.

Stari svrljiški specijalitet, bogat kulturno-umetnički program i koncert Mikija Gajića privući će i ove godine brojne goste.

Janijada se održava na prostoru kod objekta mesne zajednice, na ulazu u selo Lukovo.

Otkrivamo vam recept kako da napravite ovo tradicionalno jelo:

  • Dve kašike masti i kilogram ovčetine,
  • Tri struka praziluka i tri čena belog luka,
  • Tri suve paprike i tri lovorova lista,
  • Kašika tucane paprike,
  • Dva decilitra vode,
  • Začin, so i biber po ukusu.

PRIPREMA: Korak po korak

U otopljenu mast dodate osrednje kockice ovčetine i malo popržiti. Dodajte iseckani praziluk i dinstati petnaestak minuta. Potom, sipajte vodu i dodajte isecknane suve paprike, lovorov list i to sve kuvajte dva sata na tihoj vatri. Na 10 minuta pre kraja krčkanja dodajte kašiku tucane paprike, beli luk, so, biber i ostale začine po želji.

 

 

 

 

IZVOR: Niške novine/Svrljiške novine

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Obaveštenje

Provera ispravnosti sistema za javno uzbunjivanje u gradu Nišu!

Potvrđeno

Od danas jedinstveno tržište rada Srbije, Albanije i Severne Makedonije

Nišlija

Zoran Maksimović posvetio pesme Nišu i Niškoj Banji, mestima koja su mu u srcu

Dobra vest za poljoprivrednike

Počela isplata po hektaru, produžen rok za prijavu