Министарство подноси кривичну пријаву због несреће у руднику „Соко“

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић рекла је да ће Министарство предати кривичну пријаву тужилаштву у Нишу јер мисли да има елемената кривичне одговорности за несрећу у руднику „Соко“, имајући у виду да су према налазима инспекције утврђени пропусти.

Зорана Михајловић је рекла да је Министарство рударства и енергетике инспекцијски налаз завршило и он се налази на сајту.

Нисмо желели да говоримо док Основно Тужилаштво у Алексинцу не каже став. Када су рекли да нема одговорности, читав тим у Министарству ради на припреми кривичне пријаве, јер сматрамо да постоје основе за кривичну одговорност и да увек, и у добром и у лошем има одговорности. Ми ћемо предати Тужилаштву у Нишу кривичну пријаву кад је завршимо, а наравно да породице могу и треба да дају приговор тужилаштву у Алексинцу и позивам их да то ураде – рекла је она одговарајући на питања новинара после седнице Скупштине Коморе рударских и геолошких инжењера Србије.

Ilustracija, foto: Pixabay

Oсам рудара је страдало у руднику мрког угља „Соко“ код Сокобање, 1. априла 2022. године.
То је законска обавеза, а постоји и морална обавеза, јер је осам рудара погинуло, 20 је повређено. Породице су остали без својих најближих. Не могу да погледам те људе у очи, док се све не реши и не испита до краја. То заиста јесте високоризичан рудник, али ми морамо због будућих рудника и будућег рада и због свега да утврдимо шта се тачно догодило, јер мислимо да има елемената за кривичну одговорност, имајући у виду да није било важећих одобрења за извођење радова и других пропуста учинимо све да се тако нешто никада више не деси. Очекујем у наредних десетак дана да кривична пријава буде предата – изјавила је Михајловићева.

Она је рекла и да је нови Закон о рударству неопходан као и оснивање коморе рударских и геолошких инжењера.
Нови закон је основа да рудари боље живе, да имају боље услове и за живот и за рад. Србија је богата минералним сировинама, вредност неких наших минералних сировина се процењује на 250 милијарди евра. То је разлог зашто смо ми хтели озбиљан закон и подзаконске акте. Зато смо хтели да направимо комору јер морамо да окупимо струку. Она је та која треба да води рударство, а са друге стране да заједнички учинимо све што можемо да услови у рудницима буду много другачији од онога како је сада, посебно када је реч о подземној експлоатацији – рекла је Михајловићева.

 

 

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: