Имена за бебе: Зашто углавном бирамо иста

Можда сте међу онима који су још у младости одабрали име за будуће потомство. Или можда очекујете принову па правите листе имена које ће носити ваше дете. Чини ли вам се да сте одабрано име одједном почели да примећујете свуда око себе?

Илустрација, беба, фото: pixabay.com, аутор: Tú Nguyễ
Илустрација, беба, фото: pixabay.com, аутор: Tú Nguyễ

Кад бирају имена, родитељи се најпре присећају имена својих предака и рођака. У Великој Британији, на пример, имена попут Евелин или Артур су некада сматрана за старомодна, али су сада постала веома популарна и омиљена.

Дешава се чак да будући родитељи неће пријатељима да открију своје фаворите јер мисле да су одабрали веома посебно име и не желе да ризикују да им га неко преузме.

Међутим, када мали Артур или Евелин крену у вртић или школу, њихово име више не изгледа тако оригинално. Одједном се испостави да у одељењу има још три девојчице које се зову Евелин и неколико Артура на игралишту, упркос чињеници да родитељи те деце можда никада нису упознали ниједну Евелин или Артура пре него што су деци дали та имена.

Амерички социолог Стенли Либерсон у својој књизи из 2000. године Ствар укуса: како се мењају имена, мода и култура показује да будући родитељи воле иста имена у исто време из различитих разлога – од генерацијских преференција до друштвених промена и културних утицаја – али највише зато што је од краја 19. века давање имена више није ствар обичаја већ укуса. Као такав, прати исте постепене промене и преокрете као и други изрази моде.

Како се догоди да има толико истих имена

Када размислите о именима која су вам привлачна, занимљиво је размислити да ли је неко од њих уобичајено у вашој генерацији или генерацији ваших родитеља. Одговор на оба ова питања је вероватно „не”. Имена која повезујемо са својим вршњацима или наставницима често осећамо као превише „обична” да би нам изгледала привлачно и прикладно за наше слатко детенце.

Насупрот томе, имена из генерације наших бака и деда или чак прадеда и прабака изгледају привлачнија. Истраживања у Данској показују да су двосложна имена за девојчице која се завршавају на „а“ (попут Алме или Кларе) стекла популарност од 2000. године – век након што су та имена последњи пут била уобичајена.

Тај стогодишњи образац има смисла јер немате ни приближно толико искуства са именима из ових генерација. И мада, као млади родитељи, мислимо да смо освојили џекпот проналажењем имена које је једнако јединствено као и наше драгоцено новорођенче, наши укуси су често усклађени са укусима припадника наше генерације. Као што постоје генерацијске преференције у намештају, музици и фризурама, тако је и са именима за бебе.

Наравно, не могу се сва популарна имена пратити до старијих генерација. Понекад су родитељи инспирисани популарном културом. У Данској, Лиам никада није било популарно име све до двехиљадитих када је доспело на врх листе имена за дечаке. Ово је, барем делимично, било у вези са популарним данским репером и ТВ водитељем Лиамом О’Конором. У међувремену, 1991. године, у Француској је рођено 14.087 Кевина, углавном захваљујући филмским хитовима из претходне године: Плес са вуковима, Кевина Костнера и Сам у кући, чији се главни протагониста зове Кевин Мекалистер.

Шире културне промене такође утичу на популарност имена. Након Другог светског рата, Данска више није била одсечена од културних утицаја из САД и Велике Британије. Као резултат тога, енглеска имена као што су Џон и Томи постала су изузетно модерна.

Покрет за грађанска права у САД је, у међувремену, видео да се популарност у афроамеричким обрасцима именовања помера са библијских опција као што су Илија и Исак на имена као што је Карим по кошаркашу и активисти Кариму Абдул-Џабару.

Даље, како нас све више живи у суперразноликим друштвима, родитељи из различитих средина бирају имена која могу да функционишу у различитим културама. Овде се имена често тичу личног укуса колико и културног наслеђа.

Како трендови именовања прелазе границе

Као и код сваког тренда, мода имена варира од земље до земље – а такође и у оквиру језичког контекста. Алфи је једно од најпопуларнијих имена за дечаке у Енглеској и Велсу, али скоро у потпуности занемарено у Сједињеним Државама.

Понекад, међутим, тренд може да пређе границе. Ноа и Ела су на свакој листи најпопуларнијих имена од Данске, Норвешке и Шведске до Велике Британије. И велике су шансе да вероватно знате неколико Ема, јер је ово име које је заузело скоро цео западни свет од почетка 20. века.

У скорије време, истраживања показују да је последњих неколико година дошло до промена у традиционалној перцепцији имена дечака и имена девојчица. Појавило се све више имена која се могу користити без обзира на пол детета.

Подаци из регистрације рођених у Енглеској и Велсу за 2020. показују да је Ајви-Роуз било најбоље рангирано име са цртицом за девојчице, а Томи-Ли је било најбоље рангирано име са цртицом за дечаке.

Ако заиста желите да име вашег будућег детета буде препознатљивије међу њиховим вршњацима, име састављено од два имена би можда могло бити решење.

Софија и Лука тренутно најпопуларнија имена у Србији

Републички завод за статистику је објавио списак десет најпопуларнијих мушких и женских имена у нашој земљи током 2021. године:

Најчешће име за девојчицу током прошле године у Србији било је Софија. Следе: Мила, Сара, Теодора, Уна, Милица, Тара, Николина и Нађа.

Највише родитеља за дечаке је одабрало име Лука. На другом месту најпопуларнијих имена за дечаке било је Лазар, потом Вук, Василије, Стефан, Богдан, Алекса, Вукан, Филип и Вукашин.

У Србији је прошле године рођено 62.180 деце.

Извор: РТС, THECONVERSATION.COM

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: