Imena za bebe: Zašto uglavnom biramo ista

Možda ste među onima koji su još u mladosti odabrali ime za buduće potomstvo. Ili možda očekujete prinovu pa pravite liste imena koje će nositi vaše dete. Čini li vam se da ste odabrano ime odjednom počeli da primećujete svuda oko sebe?

Ilustracija, beba, foto: pixabay.com, autor: Tú Nguyễ
Ilustracija, beba, foto: pixabay.com, autor: Tú Nguyễ

Kad biraju imena, roditelji se najpre prisećaju imena svojih predaka i rođaka. U Velikoj Britaniji, na primer, imena poput Evelin ili Artur su nekada smatrana za staromodna, ali su sada postala veoma popularna i omiljena.

Dešava se čak da budući roditelji neće prijateljima da otkriju svoje favorite jer misle da su odabrali veoma posebno ime i ne žele da rizikuju da im ga neko preuzme.

Međutim, kada mali Artur ili Evelin krenu u vrtić ili školu, njihovo ime više ne izgleda tako originalno. Odjednom se ispostavi da u odeljenju ima još tri devojčice koje se zovu Evelin i nekoliko Artura na igralištu, uprkos činjenici da roditelji te dece možda nikada nisu upoznali nijednu Evelin ili Artura pre nego što su deci dali ta imena.

Američki sociolog Stenli Liberson u svojoj knjizi iz 2000. godine Stvar ukusa: kako se menjaju imena, moda i kultura pokazuje da budući roditelji vole ista imena u isto vreme iz različitih razloga – od generacijskih preferencija do društvenih promena i kulturnih uticaja – ali najviše zato što je od kraja 19. veka davanje imena više nije stvar običaja već ukusa. Kao takav, prati iste postepene promene i preokrete kao i drugi izrazi mode.

Kako se dogodi da ima toliko istih imena

Kada razmislite o imenima koja su vam privlačna, zanimljivo je razmisliti da li je neko od njih uobičajeno u vašoj generaciji ili generaciji vaših roditelja. Odgovor na oba ova pitanja je verovatno „ne”. Imena koja povezujemo sa svojim vršnjacima ili nastavnicima često osećamo kao previše „obična” da bi nam izgledala privlačno i prikladno za naše slatko detence.

Nasuprot tome, imena iz generacije naših baka i deda ili čak pradeda i prabaka izgledaju privlačnija. Istraživanja u Danskoj pokazuju da su dvosložna imena za devojčice koja se završavaju na „a“ (poput Alme ili Klare) stekla popularnost od 2000. godine – vek nakon što su ta imena poslednji put bila uobičajena.

Taj stogodišnji obrazac ima smisla jer nemate ni približno toliko iskustva sa imenima iz ovih generacija. I mada, kao mladi roditelji, mislimo da smo osvojili džekpot pronalaženjem imena koje je jednako jedinstveno kao i naše dragoceno novorođenče, naši ukusi su često usklađeni sa ukusima pripadnika naše generacije. Kao što postoje generacijske preferencije u nameštaju, muzici i frizurama, tako je i sa imenima za bebe.

Naravno, ne mogu se sva popularna imena pratiti do starijih generacija. Ponekad su roditelji inspirisani popularnom kulturom. U Danskoj, Liam nikada nije bilo popularno ime sve do dvehiljaditih kada je dospelo na vrh liste imena za dečake. Ovo je, barem delimično, bilo u vezi sa popularnim danskim reperom i TV voditeljem Liamom O’Konorom. U međuvremenu, 1991. godine, u Francuskoj je rođeno 14.087 Kevina, uglavnom zahvaljujući filmskim hitovima iz prethodne godine: Ples sa vukovima, Kevina Kostnera i Sam u kući, čiji se glavni protagonista zove Kevin Mekalister.

Šire kulturne promene takođe utiču na popularnost imena. Nakon Drugog svetskog rata, Danska više nije bila odsečena od kulturnih uticaja iz SAD i Velike Britanije. Kao rezultat toga, engleska imena kao što su Džon i Tomi postala su izuzetno moderna.

Pokret za građanska prava u SAD je, u međuvremenu, video da se popularnost u afroameričkim obrascima imenovanja pomera sa biblijskih opcija kao što su Ilija i Isak na imena kao što je Karim po košarkašu i aktivisti Karimu Abdul-Džabaru.

Dalje, kako nas sve više živi u superraznolikim društvima, roditelji iz različitih sredina biraju imena koja mogu da funkcionišu u različitim kulturama. Ovde se imena često tiču ličnog ukusa koliko i kulturnog nasleđa.

Kako trendovi imenovanja prelaze granice

Kao i kod svakog trenda, moda imena varira od zemlje do zemlje – a takođe i u okviru jezičkog konteksta. Alfi je jedno od najpopularnijih imena za dečake u Engleskoj i Velsu, ali skoro u potpunosti zanemareno u Sjedinjenim Državama.

Ponekad, međutim, trend može da pređe granice. Noa i Ela su na svakoj listi najpopularnijih imena od Danske, Norveške i Švedske do Velike Britanije. I velike su šanse da verovatno znate nekoliko Ema, jer je ovo ime koje je zauzelo skoro ceo zapadni svet od početka 20. veka.

U skorije vreme, istraživanja pokazuju da je poslednjih nekoliko godina došlo do promena u tradicionalnoj percepciji imena dečaka i imena devojčica. Pojavilo se sve više imena koja se mogu koristiti bez obzira na pol deteta.

Podaci iz registracije rođenih u Engleskoj i Velsu za 2020. pokazuju da je Ajvi-Rouz bilo najbolje rangirano ime sa crticom za devojčice, a Tomi-Li je bilo najbolje rangirano ime sa crticom za dečake.

Ako zaista želite da ime vašeg budućeg deteta bude prepoznatljivije među njihovim vršnjacima, ime sastavljeno od dva imena bi možda moglo biti rešenje.

Sofija i Luka trenutno najpopularnija imena u Srbiji

Republički zavod za statistiku je objavio spisak deset najpopularnijih muških i ženskih imena u našoj zemlji tokom 2021. godine:

Najčešće ime za devojčicu tokom prošle godine u Srbiji bilo je Sofija. Slede: Mila, Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina i Nađa.

Najviše roditelja za dečake je odabralo ime Luka. Na drugom mestu najpopularnijih imena za dečake bilo je Lazar, potom Vuk, Vasilije, Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

U Srbiji je prošle godine rođeno 62.180 dece.

Izvor: RTS, THECONVERSATION.COM

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom