Девизни прилив Србије од туризма већи за 45 одсто

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је да је девизни прилив Србије од туризма сада за 45 одсто већи у односу на исти период прошле године, која је са 1,5 милијарди евра била рекордна по том питању.

Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић
Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић

Матић је у интервјуу за данашње издање дневног листа „Вечерње новости“ навела да Србија бележи драстичан скок броја гостију из иностранства и да, посматрајући број ноћења, странаца има за 97,6 одсто више него прошле године.

Министарка је пренела да су и даље су доминантни гости из Босне и Херцеговине и Северне Македоније, али да их има доста и из Турске, истакавши да смо успели да се добро позиционирамо на регионалном нивоу и да се сада виде резултати тог рада.

Она је указала на то да су ваучери значајно допринели развоју туристичке привреде и унапредили многе домаће дестинације, уз напомену да је држава поделила више од 230.000 ваучера – 180.000 у вредности од 15.000 динара и 50.000 од 10.000 динара.

Матић је истакла да Луковска и Пролом бања доживљавају прави процват ове сезоне и да је сигурно да ће ово бити најуспешнија сезона захваљујући ваучерима.

Суочили смо се са проблемом недостатка туристичких капацитета и зато смо продужили рок за коришћење ваучера до 30. новембра, објаснила је министарка и подсетила на то да угоститељи могу да предају захтев за рефундацију до 10. децембра.

Она је предочила да је Србији у претходном периоду недостајала развијенија туристичка и саобраћајна инфраструктура, али да је држава доста радила на томе јер без инфраструктуре нема развоја туризма.

Министарка је изразила задовољство због тога што се мрежа аеродрома по Србији развија, додавши да верује да ће се азијско тржиште још отварати, поготово после обновљеног директног лета из Кине.

Она је рекла да је Србија врло популарна као дестинација у Јужној Кореји и да имамо потенцијала за азијско тржиште, које је огромно, али да је, да бисмо се ту позиционирали, потребно регионално повезивање, уз оцену да је у том смислу иницијатива „Отворени Балкан“ добра и корисна.

Матић је, такође, нагласила да је ситуација са снабдевеношћу основним животним намирницама добра, истакавши да је Србија један од највећих произвођача хране у Европи и свету и да производимо довољно основних животних намирница за домаће тржиште, али и за извоз, при чему је поручила да ће хране бити довољно.

Бринемо о другим стварима – енергентима и грејању. Када говоримо о продавницама и рафовима, нема никаквог разлога за стрепњу. Настојимо да цене буду стабилне, да немамо скок цена намирница, да инфлација буде под контролом, рекла је она.

Према њеним речима, цене су и даље под контролом и о томе не треба бринути јер докле год постоји потреба, држава ће реаговати.

Она је, одговарајући на питање докле се стигло са уласком Србије у Светску трговинску организацију, навела да је највећи део реформског законодавства усаглашен са том организацијом и да смо сада у завршној фази приступања.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: