Šta treba znati pred polazak na put u inostranstvo? Ovo su saveti stručnjaka

putovanje

Leto nam je već zakucalo na vrata, a sezona odmora i putovanja počela je još i pre toga. Ukoliko se, ipak, još niste odlučili gde ćete provesti odmor, mi vam donosimo zanimljivosti i informacije koje će vam olakšati putovanje, ma gde planirali da se odmorite.

Posle dve godine ograničenih mogučnosti kada je reč o putovanjima, više nam ni gužve na granici neće smetati, naprotiv, mnogi smo ih se i te kako uželeli. Iako naši državljani najčešće odmor provode u Crnoj Gori i Grčkoj, sve je više onih koji zaplivavaju na hravtskom ili bugarskom primorju.

Foto: Pixabay

Zato je važno da znate da je granični prelaz ka Hrvatskoj Šid-Batrovci često zakrčen pa je bolji izbor recimo prelaz Bačka Palanka, Bezdan ili Sremska Rača. Takođe, komšije su strože od nas kada je reč o vožnji u alkoholisanom stanju pa su tako kazne i do 3 000 evra. A ukoliko se odlučite za Bugarsku, morate imati vinjetu, u protivnom plaćate 50 evra.

Šta je važno da znamo pre odlaska na putovanje i kako da izaberemo najbolju destinaciju prema svojim mogućnostima, te trikove je otkrila Aleksandra Mikata iz Turističke organizacije Beograda i dugogodišnji turistički novinar.

– Ljudi se suočavaju sa poskupljenjima sada. 2019. godine nije bilo toliko turista, a agencije su zakupile dosta smeštaja. Ove godine je drugačije. Što se tiče Grčke, meni je najveći šok bila cena girosa sada, koja je 4,5 evra. Olimpijska regija je dosta jeftinija od Halkidikija. Na ostrvima je na primer giros jeftiniji od kafe. Ulje je skuplje, brašno je skuplje. Čudne su cene, voće je evo jeftinije. Treba dobro rasporediti novac po danima. Luksuzni restorani su skupi i nepristupačni kao i launč barovi. Ko ide da se sunča, kupa može da prođe povoljno i dalje – rekla je Mikata.

 

Izvor: Kurir/M.L

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt