Шта треба знати пред полазак на пут у иностранство? Ово су савети стручњака

Лето нам је већ закуцало на врата, а сезона одмора и путовања почела је још и пре тога. Уколико се, ипак, још нисте одлучили где ћете провести одмор, ми вам доносимо занимљивости и информације које ће вам олакшати путовање, ма где планирали да се одморите.

После две године ограничених могучности када је реч о путовањима, више нам ни гужве на граници неће сметати, напротив, многи смо их се и те како ужелели. Иако наши држављани најчешће одмор проводе у Црној Гори и Грчкој, све је више оних који запливавају на хравтском или бугарском приморју.

Foto: Pixabay

Зато је важно да знате да је гранични прелаз ка Хрватској Шид-Батровци често закрчен па је бољи избор рецимо прелаз Бачка Паланка, Бездан или Сремска Рача. Такође, комшије су строже од нас када је реч о вожњи у алкохолисаном стању па су тако казне и до 3 000 евра. А уколико се одлучите за Бугарску, морате имати вињету, у противном плаћате 50 евра.

Шта је важно да знамо пре одласка на путовање и како да изаберемо најбољу дестинацију према својим могућностима, те трикове је открила Александра Миката из Туристичке организације Београда и дугогодишњи туристички новинар.

– Људи се суочавају са поскупљењима сада. 2019. године није било толико туриста, а агенције су закупиле доста смештаја. Ове године је другачије. Што се тиче Грчке, мени је највећи шок била цена гироса сада, која је 4,5 евра. Олимпијска регија је доста јефтинија од Халкидикија. На острвима је на пример гирос јефтинији од кафе. Уље је скупље, брашно је скупље. Чудне су цене, воће је ево јефтиније. Треба добро распоредити новац по данима. Луксузни ресторани су скупи и неприступачни као и лаунч барови. Ко иде да се сунча, купа може да прође повољно и даље – рекла је Миката.

 

Извор: Курир/М.Л

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: