Почиње Петровски пост

petar i pavle

Пост светих апостола почиње у понедељак, 20. јуна. Назива се још и Петровски или Петровдански пост јер траје до Петровдана, који је 12. јула.

Овај пост, чији је почетак покретан (јер зависи од Празника над празницима), а завршетак непокретан, установљен је на основу успомене на Апостоле који су после Силаска Светога Духа, а пре одласка на проповед светог Јеванђеља, постили.

Foto: SlugaBoziji, jutjub/skrinšot

Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може трајати једну седмицу и један дан, а најдуже шест седмица.

За време трајања поста светих апостола не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим среде и петка који се посте „на води“.
Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан рођења светог Јована Крститеља једе се риба, иако падне у среду или петак.
Основни циљ поста јесте очишћење душе и тела од телесних и душевних страсти, као и прослављење Бога и његових светих. Прави пост, дакле, има две стране, телесну и духовну и састоји се како у уздржању од мрсне хране тако и у уздржавању од рђавих мисли, жеља и дела, умножавању молитава, доброчинстава и вршењу свих еванђелских врлина.

Стога свети Василије опомиње: “Корист од поста не ограничавај само на уздржавање од јела, зато што је истински пост удаљавање од злих дела.”

Пост обуздава сластољубље и стомакоугађање. Међутим, он истовремено ослобађа човека од тираније душевних страсти и рђавих помисли. Њиме се чисти човеков ум и узводи ка небесима. Немогућа је чиста и сабрана молитва и стицање било које хришћанске врлине без душевног и телесног поста. Ипак, најважнији циљ поста јесте да уз његову помоћ стекнемо заједницу са живим Богом.

 

 

Извор: Телеграф

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja