ПОТВРЂЕН ПРВИ СЛУЧАЈ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА У СРБИЈИ: Ово су симптоми

Први случај мајмунских богиња званично је регистрован данас у Србији, потврдио је Институт за јавно здравље „Милан Јовановић Батут“.
Светска здравствена организација (СЗО) раније је навела да особе млађе од 40-50 година могу бити подложније мајмунским богињама јер нису заштићене вакцинацијом против великих богиња која је била заступљена док ова болест није искорењена.

Foto: Pixabay

Који су први симптоми мајмунских богиња:

– повишена температура
– интензивна главобоља
– болови у мишићима и крстима
– општа слабост
– мањак енергије
– увећане лимфне жлезде

Узнапредовала фаза болести:

– јавља се један до три дана касније
– појављују се оспе и то разнолике                      – прво излазе оне заравњене с нивоом коже – после могу бити и изнад тог нивоа
– мехурићи могу бити испуњени бистром или жућкастом течношћу
– прелазе у красте које на крају отпадну

Од мајмунских богиња најчешће оболевају  мушкарци од 20 до 40 година. Али важно је знати да се ова врста богиња ипак не преноси лако.
Смртности од мајмунских богиња у Европи готово и да нема, а болест се ефикасно лечи медикаментима.

Да ли се вирус лако преноси
Сам вирус се тешко преноси међу људима и није тако заразан, те се разболи врло мали проценат људи, од укупног броја особа које су биле у контакту са зараженим.

Како се заштити
Код ове врстре богиња, болесник је заразан тек када се појаве симптоми. Инкубација траје од пет до 14 дана, а када се појаве симптоми, оболели је јако заразан јер из свако оспе излазе милиони честица вируса.
Како каже, превентиве нема и довољно је да се људи понашају нормално – да воде рачуна о хигијени, перу руке и избегавају потенцијални контакт са зараженима.

 

Извор: Курир/Нишке новине

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: