ТЕХНИЧКИ ПРЕГЛЕД: Измена правилника обрадовала возаче

Измене Правилника о техничком прегледу возила ступиле су на снагу 4. јуна, а доносе две важне вести за возаче – мање гужве и чекања, а кад се возило врати као технички неиправно, рок да се ти недостаци исправе је продужен са три на седам радних дана.

Почетком јуна ступиле су на снагу нове измене Правилника о техничком прегледу возила. Највећи број измена односи се на прецизирање пословања предузетника који се баве техничким прегледима.

Саобраћајни инжењер Никола Новаковић каже да је једна од промена омогућено истовремено вршење техничког прегледа.
Два и више возила сада може. То су добре погодности, можемо да повећамо капацитет техничког прегледа, можемо више возила урадити у току дана, смањујемо трошкове власницима, не морамо да градимо нове објекте… Главни недостатак је то што технички преглед једног возила морају вршити два контролора, што значи да ако се ради у исто време, потребна су четири, што значи да мора да буде више контролора – каже Новаковић.

Foto: Pixabay

Према његовим речима, опрема која се користи за један технички може да се користи за више прегледа истовремено.
Главни проблем су радници, имамо дефицит са контролорима, контролори су тражена роба – каже он.
Изменом правилника, каже он, продужен је и рок поновног вршења техничког прегледа – са три на седам дана.
Странка је морала у року од три дана да отклони све неисправности на возилу и дође на нови технички, а продужавањем овог рока на седам радних дана је омогућено да странка поправи возило и избегнемо могућност да странка не стигне и мора да врши технички преглед испочетка, односно да им дуплирамо трошкове – каже Новаковић.
Измена има и за возила намењена за пољопривредне радове.
Њима је омогућено да, ако се први пут региструју у Србији, а старија су од 10 година, не морају да имају доказ о испитивању возила, што није случај са осталим возилима – каже он.

Извор: Б92/Курир

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: