ВУЧИЋ: Први пут смо од Европе чули да тражи међусобно признање

Председник Србија Александар Вучић и немачки канцелар Олаф Шолц завршили су „тет-а-тет“ састанак у Палати Србија, после кога су се обратили јавности.

– Велика захвалност Шолцу, ово је наш трећи разговор, а први у нашој земљи. Отворено смо и искрено разговарали о свим важним питањима. Председник сам земље коме је много значајнији разговор него што је немачком канцелару са мном – рекао је председник Србије.
“ Невероватно да имамо 25,7 одсто повећање у трговинској години“.
„Немачке компаније у Србији запошљавају 77.000 људи. А када сам дошао на власт, било је 17.000″.
„Нама је Немачка и први партнер по услугама, први нам је билатерални донатор“.
„Канцелар Шолц је донео нову енергију и наду за све на Западном Балкану. Жели да постоји стварна перспектива за проширење ЕУ“.

Foto: RTS zvanicni sajt, jutjub/printscreen

„Говорили смо и о темама у којима немамо увек потпуну сагласност. Говорио сам о неиспуњеном из Бриселског споразума, али сам разумео поруку Шолца да правимо много малих корака. Ми ћемо дати све од себе да у оквиру дијалога у Бриселу направимо напредак у односима с Приштином“.
„Говорили смо о свеукупној политичкој ситуацији у свету, Шолц на децидиран и оштар начин тражи од Србије да уведемо санкције Русији“.
„Ја сам говорио о нашој позицији и специфичности ситуације око КиМ, енергетике и традиционалних односа са Русијом“
Канцелар Шолц је био љубазан и понудио помоћ што се тиче енергетике“.
„У наредном периоду све што нам је потребно и што нам није потребно, јер нико није сигуран шта ће да се догоди на европском тлу“.
Председник Вучић се још једном захвалио и Шолцу и Савезној Републици Немачкој.
„90 одсто немачких привредника у анкети кажу да би се вратили у Србију“.
Канцелар Шолц се захвалио на љубазном пријему, па рекао:

„Надовезали смо се на наш разговор из маја у Берлину“.
„Закључили смо нови билетарални уговор из културе“.
„Имамо више од 75.000 радних места у Србији и надамо се да ће се тај тренд наставити“.
„Прошле јесени смо започели стратешко климатско партнерство“.
„Многи нису мислили да ће процес придруживања земаља Западног Балкана трајати 20 година. Важно је да кренемо са мртве тачке“.
„С тога ћу поново успоставити Берлински процес, да с партнерима покушам да покренемо процес приступања“.
„Сви смо заокупљени страшним ратом који је Русија започела с Украјином“.
„То је страшни рат, са великим људским губицима. Морамо да помогнемо Украјини“.
„Увели смо санкције, важно је да се што већи број земаља прикључи санкцијама. То је инструмент, поред наоружавања, за помоћ Украјини“.
„О дијалогу са Приштином, напредак је потребан, позивам све политичке лидере да се дође до помака, да се склопи низ малих корака који у збиру доводе до нормализације односа. Подржавамо активности Мирослава Лајчака“.
„Нема смисла угрозити будућност БиХ“.
„На крају, желим поновити, сарадња са земљама Западног Балкана нам је веома важна“.

На питање немачких медија, шта ако Србија не призна Косово, Шолц је рекао:
„Немачки став по питању Косова је јасан. Сада је важно да се сви посвете том процесу и да ћемо добити извештај о том напретку. Да се не одлажу састанци“.

Вучић се надовезао:
„Да бисте ви разумели, ми не реагујемо на тај начин на притисак којим нам неко нешто прети. Не бих данас о томе. Данас смо чули да се тражи међусобно признање. Никада пре то нисмо чули из Европе. Данас први пут на конференцији (у Приштини)“.
„Србија никад није одустајала од дијалога и никада није прескочила ниједан састанак“.
„Колико год ви волите територијални интегритет Украјине, извините, али Срби много више воли територијални интегритет Србије“.

Шолц је о брзини приступања ЕУ, рекао:
„То зависи од брзине испуњења услова за приступања. Мој циљ је да успемо у томе, и то што је пре могуће. То не може да се заврши за шест месеци, још ће да потраје. Овакви процеси приступања су донели добро свим земљама“.

Вучић је додао:
„Ја бих додао смао једну ствар, имам апсолутно поверење у речи канцелара Шолца када говори да је апсолутно посвећен приступању земаља Западног Балкана“.
„Очекујем велики напредак за све у наредних годину дана. Овог јуна не, јер нисмо увели санкције Русији, али у децембру, ако будемо радили на томе, очекујем напредак у децембру“.

На питање немачких медија зашто Србија није увела санкције Русији, Вучић је одговорио:
„Да објасним, Србија је недвосмислено изразила став у УН, осуђујући напад на Украјину. Што се тиче правне и политичке природе сукоба, став Србије је јасан. Што се тиче санкција, ми имамо другачији став. Контрапитање да вам поставим: У чему је разлика кад неко без одобрења УН изврши агресију на Србију и на Украјину“?!
„И по питању Косова у УН ми имамо подршку Руске Федерације. А о енергентима да и не говорим“.

Извор: Курир/Нишке новине

 

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: