,,OTVORI PLAVI KRUG“ STIŽE U NIŠ

Projekat „Otvori plavi krug“ u saradnji sa Domom zdravlja Niš, EBERS asocijacijom za zdravlje osoba sa dijabetesom i Planinarskim klubom „Železničar“ iz Niša organizuje besplatne planinarske šetnje za osobe sa dijabetesom, gojazne osobe i one koje su u riziku od ovih bolesti, kao i za sve ljude koji žele da razvijaju zdrave životne navike.

Foto ilustracija, autor: LaterJay Photography, preuzeto: pixabay.com
Foto ilustracija, autor: LaterJay Photography, preuzeto: pixabay.com

Prva od četiri planinarske šetnje biće održana u subotu, 11. juna, sa početkom u 11 č, od Kameničkog Visa do Cerjanske pećine.

Projekat „Otvori plavi krug“, posvećen prevenciji dijabetesa i gojaznosti u urbanim sredinama, započet je u Beogradu u novembru 2020. godine. Zbog velikog interesovanja, projekat se proširio i na Čačak, gde su planinarske šetnje organizovane u aprilu i maju ove godine.

Od juna projekat stiže i u najveći grad južne Srbije – Niš.

Pod nadzorom medicinskih sestara, a uz vođstvo iskusnih planinara iz jednog od najboljih domaćih klubova, u Nišu i okolini realizovaće se planinarske šetnje kreirane posebno za zajednicu „Otvori plavi krug“.

Po prelepim predelima tog dela Srbije osobe sa dijabetesom, gojazni i svi koji žele da razviju zdrave životne navike moći će da prošetaju, edukuju se, razgovaraju sa lekarima Doma zdravlja Niš i dobiju korisne savete u vezi sa zdravljem, ishranom i prevencijom dijabetesa i gojaznosti. Šetačima je omogućeno i merenje nivoa šećera u krvi pre i nakon šetnje.

Šetnje se organizuju jednom mesečno, subotom u terminu od 11h.Zainteresovani za ove besplatne planinarske šetnje mogu se prijavitimejlom na ebersasocijacija@gmail.com, a za učesnike su obezbeđeniprevoz i užina.

Projekat „Otvori plavi krug“, kao deo globalne inicijative „Gradovi koji menjaju dijabetes“, realizuje se uz zajedničku saradnju i podršku Skupštine Grada Beograda, Medicinskog fakulteta, Dijabetološkog saveza Srbije, Udruženja obolelih od dijabetesa tipa 2 „Krug dvojke Srbije“, Udruženja obolelih od dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, Beogradskog trkačkog kluba, Ambasade Kraljevine Danske u Srbiji, kompanije Novo Nordisk i portala Stetoskop.info.

Projekat ima za cilj da okuplja obolele od dijabetesa, osobe u riziku od oboljevanja, gojazne osobe, ali i sve one koji su zainteresovani za zdrav način života, druženje i edukaciju.

Više informacija o projektu možete pogledati na sajtu https://otvoriplavikrug.rs/

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt

Ekonomija

Poskupljuje kafa od 1. jula?!

Srbija

Posle 24 godine ponovo igramo na Evropskom prvenstvu u fudbalu!