Војска Србије значајан фактор одвраћања

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су синоћ Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем „Ватрени штит 2022“ у војном комплексу „Пасуљанске ливаде“.

Војска и полиција, фото: Марко Миладиновић
Војска и полиција, фото: Марко Миладиновић

Вежба ојачане тактичке групе у извођењу одбрамбене операције у ноћним условима показала је одлучност, увежбаност, ватрене могућности и садејство јединица Копнене војске, Ратног ваздухопловства и ПВО и специјалних јединица у одговору на изазове, ризике и претње по безбедност наше земље.

Вучић је по завршетку вежбе поручио да је Војска Србије данас многоструко снажнија него што је икада била и да је наша снага значајан одвраћајући фактор за све оне који би желели да угрозе безбедност, слободу и мир грађана Србије.

Он је оценио да наша војска прави кораке највећег напретка у региону Балкана, додајући да је током извођења вежбе могло да се види колико је тога промењено, што потврђују и ове вежбе у ноћним условима јер показују разлику између озбиљне војске и оне која то није.

Вучић је истакао да ћемо морати даље да јачамо хеликоптерске јединице и да улажемо у беспилотне летелице – дронове, при чему је најавио да ће држава до јуна набавити нове „француске наочаре“ за ноћно осматрање за пилоте хеликоптера.

На вежби је учествовало више од 1.000 припадника Kопнене војске, Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде, при чему је ангажовано више од 100 врста борбене технике, од чега је значајан део средстава из домаћег развоја.

Војска Србије приказала је дејство новоуведеног противоклопног ракетног система „корнет ем“, који поседује способности за уништење композитног челика до 1,3 метра на даљинама до 8.000 метара.

Детаљније информације о поменутој вежби могу се пронаћи овде.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: