Имунизација једини начин за заустављање пандемије коронавируса

Министарство одбране Владе Републике Србије саопштило је да је у ковид амбуланти, која је у оквиру Војномедицинског центра Нови Београд отворена у јулу 2020. године, до данас прегледано више од 16.000 пацијената и урађено приближно 7.000 брзих антигенских тестова.

Илустрација, коронавирус, фото: pixabay.com
Илустрација, коронавирус, фото: pixabay.com

Специфичност ове амбуланте јесте рад који је од самог почетка организован тако да сваки пацијент на једном месту прође комплетну дијагностику и добије одговарајућу терапију.

Потпуковник др Предраг Радоњић, заменик управника ВМЦ Нови Београд, указао је на ангажованост особља ковид амбуланте која ради сваког дана, укључујући и викенде, и поновио да је вакцинација једини начин борбе против пандемије.

Када је почела вакцинација, онда је највећи део људи вакцинисан, што је препорука и за пацијенте и што нам је добродошло. Овај вирус је специфичан и дешава се да прође и код људи који су вакцинисани, али свакако све мере заштите које су прописане како светским, тако и неким нашим протоколима овде се поштују и на тај начин покушавамо да се сви заштитимо у мери у којој је то могуће, наглкасио је Радоњић.

Вакцинација је, како је истакао, једини прави начин борбе против ове пандемије, и предуслов за повратак нормалном животу.

Ковид амбуланта припада Центру Војномедицинских установа и смештена је у оквиру ВМЦ Нови Београд, који све време епидемије ради и са пацијентима који нису заражени коронавирусом. Војни осигураници који имају симптоме ковида у тој амбуланти могу проверити да ли су заражени, а у случају да тест буде позитиван, а клиничка слика блага, војни лекари даће им одговарајућу терапију и савете.

Главна медицинска сестра Мирјана Тасић навела је да је радно време амбуланте од 8 до 19 часова радним данима и од 9 до 16 часова викендом.

Наши пацијенти на прегледе долазе без заказивања. Дакле, сви војни осигураници који имају симптоме суспектне на ковид инфекцију долазе у ковид амбуланту и јављају се тријажном делу где раде медицински техничари који узимају анамнестичке податке, објаснила је Тасић.

Она је нагласила да се затим пацијенти упућују на брзо антигенско тестирање, а по налогу лекара се раде лабораторијске анализе и рендгенски снимак плућа.

Координаторка војне ковид амбуланте Весна Татомировић прецизирала је да укупан број учињених анализа у овој лабораторијској ковид амбулантиизноси приближно 25.000.

Татомировић је додала да је само у јануару урађено 300 рендгенских снимака плућа, при чему лабораторија ради и анализе комплетне крвне слике и специфичних индикатора попут CRP.

Нови талас омикрон соја вируса утицао је и на то да се повећа број оболелих и у дечијем узрасту.

Сва деца буду комплетно обрађена, добију терапију која је потребна и упућују се кући. Ако су позитивна иду у изолацију, а ако су негативна такође добију адекватну терапију и јављају се свом лекару, објаснила је педијатар Мирослава Вукашиновић Драгишић и додала да се са сваким дететом поступа на основу лабораторијских анализа и резултата прегледа.

Заједничка порука лекара и медицинског особља ковид амбуланте ВМЦ Нови Београд јестре да искључиво вакцинација представља прави начин заштите становништва од последица епидемије ковида и да је имунизацијом једино могуће спречити ширење пандемије и тежих облика болести.

Извор: Влада Србије

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja