Ђерлек: Нови сој коронавируса вероватно је у Србији, али очекујемо потврду

вакцина ковиџ

Државни секретар Министарства здравља др Мирсад Ђерлек каже да још нема потврде, али мисли да се појавио нови сој коронавируса и у Србији с обзиром на повећан број заражених и да се очекује његова детекција. Поручује да не треба дизати панику и да га храбри блажа клиничка слика новог соја вируса.

Фото илустрација, преузето: Пиксабеј, аутор: torstensimon
Фото илустрација, преузето: Пиксабеј, аутор: torstensimon

Мирсад Ђерлек је у Дневнику РТС-а рекао да сматра да се нови сој коронавируса појавио и у нашој земљи, али да се очекује његова детекција, односно регистрација.

„Моје је лично мишљење да се он појавио, али да очекујемо детекцију или регистрацију. Мислим да је питање дана, с обзиром да је већ до Румуније дошао и да имамо прве случајеве у Румунији. Све ове ситуације, празници, миграције наших људи из Европе, који су дошли да прославе новогодишње, божићне празнике су утицале на погоршање епидемијске ситуације“, истакао је Ђерлек.

Указује да је у децембру било око 500 заражених у дану, а да је сада тај број већи од хиљаду дневно. Међутим, наглашава да не треба дизати панику.

„Ово јесте један од најзаразнијих сојева, тако научници кажу, који су много искуснији и имају више знања од мене у том смислу. Још немамо потврду, али вероватно постоји, с обзиром на број новозаражених“, оцењује државни секретар.

Додаје и да га храбри блажа клиничка слика новог соја, али и забрињава то што и даље, како је рекао, нисмо најодговорнији према старијим пацијентима с више коморбидитета.

РТС, РТВ

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja