Све знаменитости Крфа које морате обићи током летовања

Острво Крф припада Грчкој, али је несумњиво оставило неизбрисив траг у српској историји, с обзиром да је било уточиште нашем народу, војсци и званичницима након почетка Првог светског рата и повлачења преко Албаније.

Аутор: pixabay.com
Аутор: pixabay.com

Самим тим, на Крфу се налази велики број знаменитости које доводимо у везу са тим догађајем и нашим народом, па стога сматрамо да је вредно детаљније се упознати са овим споменицима историје.

Острво Крф је због културно-историјских споменика, својих природних лепота, плажа и прозирно плавог мора једна од омиљених дестинација туриста широм Европе. Самим тим, Крф 2022. године претендује да буде права хит дестинација.

У наставку текста указали смо на знаменитости, које дефинитивно морате обићи приликом летовања на Крфу.

Плава гробница и острво Видо 

Плава гробница и Острво Видо сами по себи нису претерано атрактивна туристичка дестинација, колико представљају подсетник на несвакидашње херојство српског народа током Првог светског рата. 

Након чувене “Албанске голготе” и повлачења војске и народа на острво Крф, међу нашим људима је било много изнемоглих и болесних којима је требао брз опоравак, међутим многи од њих нису успели да остану међу живима током наредних месеци.

Маузолеј на острву Видо у част палим борцима изграђен је 1938. године, обновљен је 90-их година када је постављена стаза за пешаке са канделабрима, која се у вечерњим часовима види из луке и главног града Крфа. У Маузолеју се налазе кости 1.232 војника погинулих током Првог великог рата.

Године 1923. израђен је први споменик палим борцима, такозвани Камени крст у народу позантији као “Плава гробница”, с обзиром да су се у његовој близни спуштала тела преминулих војника са француског санитетског брода “Свети Фрања Асишки”, након што је понестало места у гробницама.

Годишње острво Видо и Плаву гробницу обиђе преко 15.000 туриста из Србије свакодневним организованим посетама, тако чувајући од заборава херојство наших предака.

Српска кућа као чувар традиције током изгнанства српског народа

Српска кућа као и оствро Видо има велики значај као подсетник на све оно што је српски народ прошао и као таква је дефинитивно један од чувара наше историје и традиције за целокупан период са почетка 20. века.

Налази се недалеко од трга Спијанида и отворена је за посете сваког дана од 10 до 14 часова, осим недељом. У Спрској кући се налазе изложене униформе, оружје, фотографије, ордење и други експонати из рата.

Иако данас представља музеј, Српска кућа је током боравка Срба на Крфу била центар свих институција у том тренутку.

Овде је боравио краљ, влада је водила све свакдоневне државничке послове, деца су наставила са школовањем, док су се војници опорављали и припремали за јуриш и пробој Солунског фронта.

Аутор: pixabay.com
Аутор: pixabay.com

Главни град Крф и чувена четврт Листион

Уколико планирате да летујете у неком од мирнијих места на острву Крф, дефинитивно морате посетити истоимени главни град и уживати у архитектури старог града, прошетати и попити кафу на једном од прелепих тргова.

Листион је део града смештен у самом центру и представља централно место окупљања током вечерњих часова и великих феситвала, али и историјски значајно место.

Баш у овом делу града се током Ускршњих празника одржава велика манифестација и прослава на Велику суботу, када се одиграва церемонија бацања врчева са оближњих зграда и то након изношења моштију Св.Спиридона.

У чувеном Листиону се налази зграда Сан Ђакомо, односно седиште Скупштине града Крфа, саграђена још од стране Млетака током 17. века. Наша препорука је да издвојите једно читаво поподне и вече, како би на миру обишли све чувене локалитете и уживали у живахној атмосфери града како доликује.

Стара или Нова венецијанска тврђава?

За коју год од две тврђаве да се одлучите током посете нећете погрешити, с обзиром да су обе једнако лепе и крију значајну историјску подлогу.

Уколико имате времена и цео дан се налазите у главном граду Крфа, саветујемо вам да направите једну лепу пешачку туру и обиђете обе знаменитости, с обзиром на малу раздаљину између њих.

Стара твђава је изграђена још у 10. веку од стране Византијаца и служила је као уточиште болеснима и одбрамбени штит од непријатеља. Главни трг Еспланда је повезан мостом са тврђавом, док се са јужне стране налази црква Светог Ђорђа изграђена још 1840. године од стране Енглеза.

Данас се овде организују фестивали, концерти и друга културна дешавања, док је Стара тврђава отворена за посетиоце свакодневно.

Нова тврђава је како и само име каже новијег датума градње и то од 1570. године, када се интензивно радило на утврђивању целог града. Данас се овде налази зграда Ратне морнарице и Нова тврђава заиста изгледа лепо и очувано, те спремно дочекује своје посетиоце.

Представили смо само неке од многих знаменитости острва Крфа и трудили да издвојимо оне најатрактивније, као и оне значајне за нашу историју. Поред квалитетног провода до раних јутарњих часова, прелепих плажа и многих туристичких атракција, саветујемо да током летовања одвојите пар дана и обиђете поменуте историјске споменике. Верујте нам на реч, вредеће уложеног времена и новца!

Пише: Сандра Станојковић

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Proglašeno je 11 izbornih lista

IZBORI – NIŠ 2024: OVO SU IZBORNE LISTE ZA ODBORNIKE

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja