Ухапшене три особе због злоупотреба службеног положаја

Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је да су припадници Одељења за борбу против корупције, у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Нишу, ухапсили Н. С. (1957) због постојања основане сумње да је извршио два кривична дела злоупотреба службеног положаја, оштетивши ЈКП „Имовина“ Лебане за 6.123.528 динара.

Полиција, илустрација, фото: Нишке новине
Полиција, илустрација, фото: Нишке новине

Ухапшени су и Н. И. (1981), одговорно лице предузетничке радње „Илић Тит 018“, и Ж. М. (1990), одговорно лице ПР „Жиг Колар“, из Лесковца, због постојања основане сумње да су извршили кривична дела злоупотреба службеног положаја у помагању.

Како се сумња, Н. С., бивше одговорно лице ЈКП „Имовина“ Лебане, закључио je у септембру 2020. године, у име ЈКП „Имовина“, уговор за уређивање спољашњих и унутрашњих делова стамбених објеката са Н. И. без претходно спроведеног поступка јавне набавке, па је предузетничкој радњи „Илић Тит 018“ на пословни рачун пренео новац у износу од 2.590.000 динара, иако је знао да радови по уговору нису изведени.

На исти начин је, како се сумња, у октобру 2020. године извршио и друго кривично дело.

У име ЈКП „Имовина“ из Лебана закључио је уговор за уређивање стамбених објеката са одговорним лицем ПР „Жиг Колар“, Ж. М. без претходно спроведеног поступка јавне набавке.

Иако је знао да уговорени радови нису изведени, наведеној предузетничкој радњи пренео је на пословни рачун 3.533.528 динара.

Н. С. је одговорним лицима предузетничких радњи прибавио имовинску корист у укупном износу од 6.123.528 динара и за тај износ оштетио ЈКП „Имовина“ из Лебана, док су одговорна лица новац задржала за себе иако су знала да радови нису изведени.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 сати и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, наводи се у саопштењу.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: