Kажњавање за непоштовање ковид пропусница од понедељка

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић одржала је данас састанак са надлежним службама у вези са увођењем ковид пропусница, којем су присуствовали и министар унутрашњих послова Александар Вулин, министар здравља Златибор Лончар и директор Безбедносно-информативне агенције Братислав Гашић.

Фото илустрација, аутор: Ahmad Ardity, преузето: pixabay.com
Фото илустрација, аутор: Ahmad Ardity, преузето: pixabay.com

На састанку је било речи о начину контроле ковид пропусница, очитавању дигиталних зелених сертификата, спречавању евентуалних злоупотреба, као и о датуму почетка примене ове мере.

Одлучено је да кажњавање правних и физичких лица почне од понедељка, 25. октобра. У суботу и недељу ће све инспекције бити на терену како би, заједно са угоститељима, проверили у пракси како функционише систем. Ова одлука је донета из разлога пружања додатног времена угоститељима како би пронашли што бољи и ефикаснији систем организације и контроле ковид сертификата.

Циљ увођења ковид пропусница је искључиво заштита здравља свих становника Србије, а никако новчано кажњавање грађана. Стога се Влада Србије нада да ће се и током два дана викенда грађани и привредници понашати одговорно, с обзиром на то да одлука о контроли ковид пропусница и новчаном кажњавању неће бити даље одлагана.

На данашњој седници Владе, у консултацији са Кризним штабом за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, донета је одлука да ће ковид пропусница бити валидна и у случају поседовања на Дигиталном зеленом сертификату и позитивног теста на антитела (IgG), не старијег од три месеца и урађеног у лабораторији у јавној својини који доказује довољно висок степен заштите у случају прележаног ковида.

Подсећамо још једном на то да су ковид пропуснице, тј. контрола зелених сертификата, нешто што се већ дуго примењује широм света у угоститељским објектима.

Та мера, као и вероватно многе остале епидемиолошке мере, биће укинуте оног момента када степен вакцинације становништва достигне задовољавајући ниво. То ће, судећи по искуству осталих земаља, бити основ за постепено враћање у живот какав памтимо пре 2020. године.

У Србији су доступне четири врсте вакцина – кинеска вакцина „Синофарм“, руска вакцина „Спутњик В“, као и вакцине произвођача „Фајзер“ и „Астра Зенека“. Вакцинација је могућа на свим вакциналним пунктовима и домовима здравља свакога дана, укључујући и дане викенда.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: