Др Радмило Јанковић: Сад не може ништа да се уради, имаћемо и 10.000 нових случајева дневно

Заменик директора Клиничког центра Ниш проф. др Радмило Јанковић каже за РТС да очекује и више од 10.000 новозаражених дневно јер је, додаје, покренута спирала ескпоненцијалног раста коју је тешко зауставити.

Фото: РТС
Фото: РТС

У Нишу је јуче забележено 277 нових случајева коронавируса, што је један од најтежих дана од почетка епидемије. Само у марту је било више од 300 нових случајева дневно.

Проф. др Радмило Јанковић, заменик директора Клиничког центра Ниш, каже за РТС да је све за бригу и да је одавно било за бригу.

„Сада већ све долази на наплату, овај интензитет овакве наплате више нико не може да предвиди. Појавиле су се на друштвеним мрежама страшне слике, ноћас  је у Крушевцу било 14 пријема, санитети који чекају из свих градова, тамо више нема места, има 430 пацијената, мора да се остави 40 места за најтеже пацијенте“, рекао је Јанковић.

Наводи да ће КЦ Ниш, након пет месеци, поново ући у ковид систем, већ од петка.

„Већ имамо 18 пацијента на Инфективној, вероватно већ у петак отварамо један спрат Клиничког центра“, напоменуо је заменик директора КЦ Ниш.

Ситуација са 277 новозаражених је страшна, каже Јанковић додајући да ће тај број у Нишу ићи и далеко изнад 300.

„Сад не може да се уради ништа, ову спиралу ћемо тешко зауставити, ово је експоненцијални раст који нико не може да предвиди“, рекао је Јанковић и истакао да сматра да ће број новозаражених премашивати и 10.000 дневно.

Подсећа да је у марту, када је растао број новозаражених, био велики притисак на Кризни штаб да се уведу драстичне мере и требало је 10 дана да те мере дају ефеката. „Па ви сад рачунајте“, додао је Јанковић.

Нагласио је и да није све у забранама.

„Људи морају да се уразуме, ја јуче нисам био на родитељском састанку код синова, јер сматрам да је било непотребно и неодговорно згурати 30 одраслих особа од којих бар једна неће носити маску да докаже да је у праву“, рекао је заменик директора КЦ Ниш.

„Имамо мало маневарског простора“ 

Истакао је да је држава највише учинила тиме што је обезбедила довољно вакцина, а сада смо допринели томе да будемо међу најгорима у Европи и да нас скидају са зелене листе за путовања.

„Ми ћемо се једног дана наћи на корицама епидемиологије и инфективних болести. Да смо  дозволили да нас скину са листе резултат је једне атмосфере и одговорност свих људи“, навео је др Радмило Јанковић.

Каже да му је лакше да чује да неко неће да се вакцинише, али да не може да разуме да тај  тера неког да ради то исто и да му друштвени амбијент омогућава да дезинформације шири данима и недељама.

„Биће и више од 50 преминулих дневно. Ефекат токсичних порука сада видимо, на медијима је велика одговорност, на порталима је много коментара где се људи наслађују, а неко ће и да поверује“, навео је директор КЦ Ниш.

Др Радмило Јанковић сматра да је ситуација драматична и да је веома тужно што су и млади људи на респиратору. Најјача порука је, према његовом мишљењу, број новооболелих и санитети који чекају испред ковид болница.

„Дајте да нешто учинимо да не будем о најгори у Европи. ‘Ајде и то, али оволики број преминулих… То што се ми понашамо нормално, да неко организује свадбу, где ће се 15 људи заразити, један ће умрети, та атмосфера ме растужује и девастира. Нешто ћемо учинити, али имамо мало маневарског простора“, нагласио је проф. др Радмило Јанковић.

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: