Niš značajan grad u bilateralnim odnosima sa Švedskom

Niš je značajan grad u bilateralnim odnosima Švedske i Srbije, istaknuto je u razgovoru gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski i švedskog ambasadora Jana Lundina sa saradnicima u Gradskoj kući.

Zastava Švedske, foto: Hasse Lundqvist, Piksabej
Zastava Švedske, foto: Hasse Lundqvist, Piksabej

Zaštita životne sredine je bila dominantna tema razgovora, a zajednički rad Grada Niša sa Ambasadom Švedske i Švedskom agencijom za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) na pripremi projektne dokumentacije za izgradnju fabrike za prečišćavanje otpadnih voda je primer uspešne saradnje koji bi mogao, kako je rečeno,  da bude uzor i za druge gradove u Srbiji kada je reč o projektima koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Gradonačelnica Niša i Njegova ekselencija razgovarali su o nastavku saradnje posle izlaska iz krize izazvane pandemijom, o obnavljanju ranijih avio linija između Niša i švedskih gradova, kao i o intenziviranju saradnje u oblastima privrede, naprednih i inovativnih tehnologija i cirkularnoj ekonomiji.

Foto arhiva, portal: Niške novine
Foto arhiva, portal: Niške novine

Postigli smo dogovor da u oktobru ove godine u Nišu, ukoliko za to postoje uslovi zbog pandemije,  organizujemo susret sa predstavnicima švedskih kompanija i razmenimo iskustva u oblastima o kojima smo razgovarali, najavila je Dragana Sotirovski i napomenula da je upoznala gosta sa svim komparativnim prednostima Niša za strana ulaganja i sa izazovima sa kojima se suočava Niš u uslovima zdravstvene krize svetskih razmera.

Lundin je najavio nastavak saradnje i rekao da će po otvaranju avio linija iz Niša za Malme i Stokholm ta saradnja biti intenzivna. U razgovoru su učestvovali direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Dušan Radivojević, gradski većnik prof. dr Vladislav Marjanović i Srđan Mićić, švedski i srpski državljanin i niški privrednik.

Izvor: Grad Niš

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Vera

Uskršnji post 2024. počinje 18. marta

Velika suma novca! ! !

Doljevčanin stekao sedam miliona evra utajom poreza i prevarama u Nemačkoj! UHAPŠEN U NIŠU

Politika je...

SVRLJIG: Na lokalne izbore u koaliciji SNS-SPS-ZAVETNICI

Obaveštenje za vozače

Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 11. do 17. marta