Уочи 8. марта Међународног празника жена

Градоначелнице и председнице општина у Србији потписале су Повељу женске солидарности изражавајући спремност да сарађују, међусобно се подржавају и заједнички делују до потпуног остваривања пуне родне равноправности.

Фотографија преузета са званичног сајта ГО Пантелеј, Град Ниш
Фотографија преузета са званичног сајта ГО Пантелеј, Град Ниш

Повељу су потписале председница градске општине Пантелеј Наташа Станковић и градоначелница Ниша, Драгана Сотировски и још 20 жена које се налазе на челу градова или општина у Србији.

Потписивању Повеље о женској солидарности присуствовале су министарка Министарства државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић као покровитељ и стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији Франсин Пикап.

Залагањем за постизање најбољих резултата у градовима и општинама на чијем челу се налазе, обавезале су се да ће потврдити значај жена на челу локалних самоуправа, да ће постигнућа учинити видљивим и да ће својим примером оснажити и подстаћи друге жене у јавном и политичком животу на солидарност и заједничко деловање.

Осуђујући све облике дискриминације по основу пола, истакнуто је да је родна равноправност неодвојиви део људских права и основно начело демократије.

Од укупног броја потписница, 15 жена је први пут на дужности градоначелница или председница општина.

Извор и фотографија: ГО Пантелеј, Град Ниш

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: