Uoči 8. marta Međunarodnog praznika žena

Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su Povelju ženske solidarnosti izražavajući spremnost da sarađuju, međusobno se podržavaju i zajednički deluju do potpunog ostvarivanja pune rodne ravnopravnosti.

Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta GO Pantelej, Grad Niš
Fotografija preuzeta sa zvaničnog sajta GO Pantelej, Grad Niš

Povelju su potpisale predsednica gradske opštine Pantelej Nataša Stanković i gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski i još 20 žena koje se nalaze na čelu gradova ili opština u Srbiji.

Potpisivanju Povelje o ženskoj solidarnosti prisustvovale su ministarka Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović kao pokrovitelj i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Fransin Pikap.

Zalaganjem za postizanje najboljih rezultata u gradovima i opštinama na čijem čelu se nalaze, obavezale su se da će potvrditi značaj žena na čelu lokalnih samouprava, da će postignuća učiniti vidljivim i da će svojim primerom osnažiti i podstaći druge žene u javnom i političkom životu na solidarnost i zajedničko delovanje.

Osuđujući sve oblike diskriminacije po osnovu pola, istaknuto je da je rodna ravnopravnost neodvojivi deo ljudskih prava i osnovno načelo demokratije.

Od ukupnog broja potpisnica, 15 žena je prvi put na dužnosti gradonačelnica ili predsednica opština.

Izvor i fotografija: GO Pantelej, Grad Niš

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt