Niški haker izručen Americi! OPTUŽEN ZA VIŠEMILIONSKU PREVARU

Državljanin Srbije izručen je Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi da je sa saradnicima prevario investitore širom sveta za više od 70 miliona dolara, izjavio je vršilac dužnosti američkog tužioca za severni okrug Teksasa Prerak Šah.

Ilustracija, hapšenje, foto: Franc, piksabaj
Ilustracija, hapšenje, foto: Franc, piksabaj

Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu Ambasade SAD u Srbiji, reč je o A. S. (32) kojem je srpska policija stavila lisice na ruke na osnovu američkog zahteva za privremeno hapšenje 24. jula 2020.

A.S. je pristao na izručenje.

Američki FBI je 4. februara 2021. sproveo A.S. iz Srbije u severni okrug Teksasa, navodi se u saopštenju postavljenom na sajt Ambasade SAD u Beogradu.

– Uspešna saradnja u ovom slučaju šalje snažnu poruku da Srbija nije utočište za međunarodne kriminalne aktivnosti – rekao je američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri.

On je rekao da su SAD zahvalne na saradnji i pomoći srpskih vlasti da pomognu u zaustavljanju velikog slučaja prevare.

– Zajednički rad je jedini način na koji možemo da zaštitimo naše građane od prekograničnog kriminala – rekao je ambasador Godfri.

A.S. i više od deset drugih osoba velika porota sa sedištem u Dalasu optužila je za zaveru za vršenje internet prevare i zaveru za pranje novca u julu 2020.

Optuženi su i K. K., K. F. A. K., M. P., U. S. i N. K., svi uhapšeni tokom akcije srpske policije u julu. Njihov saradnik u SAD, H. M., uhapšen je u Kaliforniji u oktobru 2020.

– Ova prevara od 70 miliona dolara obuhvatila je nekoliko kontinenata, ciljajući američke građane i strance – rekao je vršilac dužnosti američkog državnog tužioca Prerak Šah.

On je rekao da je američka vlada ponosna zbog izručenja Stojilkovića u Dalas kako bi se suočio sa pravdom u američkoj sudnici.

– Američko Ministarstvo pravde neće popustiti u našoj borbi protiv sajber kriminala – rekao je Šah.

Specijalni agent FBI iz Dalasa Metju Desarno je objasnio da se Stojilković i njegovi saradnici terete za izvršenje globalne prevare koja je investitore koštala milione dolara.

– FBI je opremljen za rad sa našim kancelarijama i partnerima za sprovođenje zakona širom sveta kako bi istražio i demontirao ove složene šeme. Bilo da se investira u gotovini ili u virtuelnu valutu, investitori bi trebalo da izvrše dužnu pažnju i prijave sumnjive aktivnosti vlastima – rekao je Desarno.

Prema optužnici, osumnjičeni se terete da su pomogli u stvaranju i plasiranju na tržište više od 20 lažnih platformi za investiranje, uključujući „Options Rider“, „Bancde Options“, „Start Options“, „Dragon Mining“, „BTC Mining Factor“ i „Triniti Mining“.

Iz matičnih baza u Kini, Srbiji i drugim zemljama, optuženi su navodno ciljali na investitore širom sveta, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da „ulažu“ u binarne opcije i rudarstvo kripto valuta.

Na mreži su svoje platforme za binarne opcije fakturisali kao „svetskog lidera na tržištu binarnih opcija“, hvalili su se prosečnom isplatom od 80 odsto i obećali povraćaj novca od 20 odsto za svaku izgubljenu trgovinu.

U međuvremenu, na platformama za rudarstvo kriptovaluta tvrdili su da investitori mogu „da kupe bitkoine po polovini tržišne cene“ zbog non-stop rudarstva u objektima širom sveta.

Optuženi su izmislili profile, zajedno sa imenima i fotografijama, uglavnom ženskog pola, za svoje nepostojeće službenike i ljude koji predsedavaju investicijskim kompanijama. Kako se navodi u saopštenju Ambasade SAD, čak su i koristili lažna imena tokom video konferencijskih poziva kako bi ubedili potencijalne investitore da je kompanija legitimna.

Nakon što su uputili investitore da novac prebacuju preko međunarodnog bankovnog računa, optuženi su navodno obezbedili podatke za prijavu lažnog internet portala za ulaganja, koji je neprestano pokazivao pozitivan prinos na investicije.

Terete se da su izmišljali trgovačke aktivnosti, istoriju povlačenja i bankovne račune, iako u stvarnosti nije došlo do stvarne trgovine, a takozvani novac za ulaganje korišćen je za pokrivanje ličnih troškova okrivljenih, plaćanje provizija i unapređenje šeme.

Sveukupno, zavera je, kako se sumnja, prevarila investitore širom sveta za više od 70 miliona dolara.

Ako budu proglašeni krivim, A.S. i njegovim saradnicima preti do 20 godina zatvora.

Sjedinjene Američke Države zahvalile su na saradnji Vladi Srbije.

„Kancelarija za međunarodne poslove Ministarstva pravde pružila je dragocenu pomoć u ovom pitanju“, navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic, piše: Blic

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

POČINJE NAJSTARIJI TURNIR U MALOM FUDBALU – 300.000 DINARA JE PRVA NAGRADA!

Sport i muzika

Negujmo i Boban Rajović objavili novu pesmu „Ložimo se, ložimo“ posvećenu našim igračima na Euro 2024

HRONIKA

Uhapšen zbog ubijanja i zlostavljanja životinja

Web

Istraživanje RNIDS-a: 75,6% firmi u Srbiji ima veb-sajt