Нишки хакер изручен Америци! ОПТУЖЕН ЗА ВИШЕМИЛИОНСКУ ПРЕВАРУ

Држављанин Србије изручен је Сједињеним Америчким Државама због оптужби да је са сарадницима преварио инвеститоре широм света за више од 70 милиона долара, изјавио је вршилац дужности америчког тужиоца за северни округ Тексаса Прерак Шах.

Илустрација, хапшење, фото: Франц, пиксабај
Илустрација, хапшење, фото: Франц, пиксабај

Како се наводи у саопштењу објављеном на сајту Амбасаде САД у Србији, реч је о А. С. (32) којем је српска полиција ставила лисице на руке на основу америчког захтева за привремено хапшење 24. јула 2020.

А.С. је пристао на изручење.

Амерички ФБИ је 4. фебруара 2021. спровео А.С. из Србије у северни округ Тексаса, наводи се у саопштењу постављеном на сајт Амбасаде САД у Београду.

– Успешна сарадња у овом случају шаље снажну поруку да Србија није уточиште за међународне криминалне активности – рекао је амерички амбасадор у Србији Ентони Годфри.

Он је рекао да су САД захвалне на сарадњи и помоћи српских власти да помогну у заустављању великог случаја преваре.

– Заједнички рад је једини начин на који можемо да заштитимо наше грађане од прекограничног криминала – рекао је амбасадор Годфри.

А.С. и више од десет других особа велика порота са седиштем у Даласу оптужила је за заверу за вршење интернет преваре и заверу за прање новца у јулу 2020.

Оптужени су и К. К., К. Ф. А. К., М. П., У. С. и Н. К., сви ухапшени током акције српске полиције у јулу. Њихов сарадник у САД, Х. М., ухапшен је у Калифорнији у октобру 2020.

– Ова превара од 70 милиона долара обухватила је неколико континената, циљајући америчке грађане и странце – рекао је вршилац дужности америчког државног тужиоца Прерак Шах.

Он је рекао да је америчка влада поносна због изручења Стојилковића у Далас како би се суочио са правдом у америчкој судници.

– Америчко Министарство правде неће попустити у нашој борби против сајбер криминала – рекао је Шах.

Специјални агент ФБИ из Даласа Метју Десарно је објаснио да се Стојилковић и његови сарадници терете за извршење глобалне преваре која је инвеститоре коштала милионе долара.

– ФБИ је опремљен за рад са нашим канцеларијама и партнерима за спровођење закона широм света како би истражио и демонтирао ове сложене шеме. Било да се инвестира у готовини или у виртуелну валуту, инвеститори би требало да изврше дужну пажњу и пријаве сумњиве активности властима – рекао је Десарно.

Према оптужници, осумњичени се терете да су помогли у стварању и пласирању на тржиште више од 20 лажних платформи за инвестирање, укључујући „Оптионс Ридер“, „Банцде Оптионс“, „Старт Оптионс“, „Драгон Мининг“, „БТЦ Мининг Фацтор“ и „Тринити Мининг“.

Из матичних база у Кини, Србији и другим земљама, оптужени су наводно циљали на инвеститоре широм света, укључујући неколико на северу Тексаса, наводећи их да „улажу“ у бинарне опције и рударство крипто валута.

На мрежи су своје платформе за бинарне опције фактурисали као „светског лидера на тржишту бинарних опција“, хвалили су се просечном исплатом од 80 одсто и обећали повраћај новца од 20 одсто за сваку изгубљену трговину.

У међувремену, на платформама за рударство криптовалута тврдили су да инвеститори могу „да купе биткоине по половини тржишне цене“ због нон-стоп рударства у објектима широм света.

Оптужени су измислили профиле, заједно са именима и фотографијама, углавном женског пола, за своје непостојеће службенике и људе који председавају инвестицијским компанијама. Како се наводи у саопштењу Амбасаде САД, чак су и користили лажна имена током видео конференцијских позива како би убедили потенцијалне инвеститоре да је компанија легитимна.

Након што су упутили инвеститоре да новац пребацују преко међународног банковног рачуна, оптужени су наводно обезбедили податке за пријаву лажног интернет портала за улагања, који је непрестано показивао позитиван принос на инвестиције.

Терете се да су измишљали трговачке активности, историју повлачења и банковне рачуне, иако у стварности није дошло до стварне трговине, а такозвани новац за улагање коришћен је за покривање личних трошкова окривљених, плаћање провизија и унапређење шеме.

Свеукупно, завера је, како се сумња, преварила инвеститоре широм света за више од 70 милиона долара.

Ако буду проглашени кривим, А.С. и његовим сарадницима прети до 20 година затвора.

Сједињене Америчке Државе захвалиле су на сарадњи Влади Србије.

„Канцеларија за међународне послове Министарства правде пружила је драгоцену помоћ у овом питању“, наводи се у саопштењу.

Извор: Блиц, пише: Блиц

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: