У 2021. години почиње увођење брзог интернета у руралне крајеве

Министарка трговине, туризма и телекомуникација у Влади Републике Србије Татјана Матић изјавила је данас да би радови на увођењу широкопојасног интернета у руралним крајевима Србије требало да почну у току 2021. године.

Илустрација, Пиксабеј, фото: Jan Vašek
Илустрација, Пиксабеј, фото: Jan Vašek

Матић је у изјави агенцији Танјуг рекла да је планирано да се у првој фази та мрежа уради у 600 насеља и да покрије 90.000 домаћинстава у најруралнијим местима.

Она је објаснила да су у питању подручја где не постоји комерцијални интерес за увођење шорокопојасне мреже, па је потребна помоћ државе.

Прва два јавна позива су завршена, а у току је трећи који се завршава 21. јануара и њиховом реализацијом би требало да се покрије 600 насеља, додала је она.

Према њеним речима, очекује се да ће цео пројекат бити завршен до 2025. године, када у нашој земљи више неће бити домаћинства и насеља без могућности приступа интернету нове генерације.

Министарка је указала да је реч о послу који захтева огромна средства и да се ресорно министарство годинама уназад бавило тиме како да дође до неопходног новца.

О коликим парама је реч довољно сведоче подаци да су земље из нашег окружења, са којима можемо да се поредимо, као што су Хрватска и Мађарска, за ову сврху из европских фондова повукле од две до седам милијарди евра. Пројекат се код нас финансира средствима Међународне банке за обнову и развој (ИБРД), навела је министарка.

Матић је напоменула да се овим пројектом доприноси не само изградњи телекомуникационе мреже у најруралнијим местима, која су по правилу и најнеразвијенија, већ се њиме смањује и јаз између руралних и урбаних делова земље.

Овим пројектом се омогућава једнако право на многе животне услове, образовање, услуге, укључујући и оне које електронски пружа државна администрација, истакла је Матић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: