Уговор са ЕБРД од 85 милиона евра за ауто-пут Ниш–Мердаре

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали потписао је данас са регионалном директорком Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) за Западни Балкан Жужаном Харгитаи уговор о кредиту од 85 милиона евра за пројекат изградње ауто-пута Ниш–Мердаре, за прву деоницу од Ниша до Плочника.

Илустрација, пиксабеј
Илустрација, пиксабеј

Други уговор за имплементацију пројекта изградње ауто-пута потписали су сa Харгитаи министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, директор Коридора Србије Александар Антић.

Мали је након потписивања уговора у Влади Србије рекао да се почетак радова очекује већ половином наредне године и истакао да су данас потписана два важна споразума који представлају корак напред у реализацији тог важног инфраструктурног пројекта.

Потписана су данас два споразума, од којих се један односи на имплементацију пројекта, а други на завршетак целе структуре финансирања тог пројекта, навео је Мали.

Министар финансија је указао на то да је вредност пројекта изградње прве деонице 225 милиона евра, изразивши захвалност ЕБРД што је данас обезбеђено преосталих 85 милиона евра у финансијској конструкцији.

За прву деоницу од Ниша до Плочника већ је обезбеђен зајам Европске инвестиционе банке од 100 милиона евра, као и грант од 40,6 милиона евра из Инвестиционог оквира за Западни Балкана, навео је министар финансија.

Он је истакао да је то веома важан пројекат, пошто је део Вашингтонског споразума, као и да ће тај аутопут допринети развоју региона, као и бржем протоку робе и људи, али и безбедности саобраћаја.

Мали је објаснио да се тај пројекат потпуно уклапа у програм Србија 2025 у који ће бити уложено више од 14 милијарди евра у наредних пет година, само у инфраструктурне пројекте.

Већ наредне године имаћемо у буџету рекордан износ за капиталне инвестиције, преко 330 милијарди динара, то јест 5,5 одсто нашег БДП-а, најавио је Мали.

Министар финансија је захвалио свима који су учествовали у припреми документације за реализацију пројекта, а нарочито институцији ЕБРД која увек пружа Србији подршку.

Деоница аутопута мира кроз Србију, НишМердаре, биће дуга 77 километара.

Коридор 10 и нови аутопут ће се повезати код Ниша и омогућити излазак Србије на албанске луке на Јадранском мору и боље повезати 500.000 људи.

Дужина будућег аутопута НишДрач је 383 километара, а аутопут НишМердареПриштина је део основне индикативне транспортне мреже ЕУ.

Момировић је рекао да ће градња прве деонице аутопута мира, од Ниша до Плочника, кренути почетком наредне грађевинске сезоне и истакао да је тај пројекат веома изазован за Србију, као и да ће отворити перспекиву и за Србе и за Албанце.

Он је додао и да ће тај аутопут Србију позиционирати као кључну саобраћајну дестинацију у југоисточној Европи.

Министар грађевинарства је објаснио да изградња аутопута почиње од Мерошине код Ниша, а до Плочника дужине је око 32 километара, имаће шест тунела са укупном дужином 2.600 метара и 16 мостова.

Тендер за извођача радова биће расписан до краја ове године, додао је министар грађевинарства.

Харгитаи је навела да је деоница НишПлочник први део аутопута мира за који каже да је један од кључних пројекта за стварање заједничког регионалног тржишта на Западном Балкану, али и један кључних пројеката Економског иневстиционог плана ЕУ.

Она је најавила да ће први тендер за радове бити објављен већ у децембру, а да до средине следеће године крећу и радови.

Биће нам част да и даље сарађујемо са Владом Србије, да помажемо у финансирању осталих делова овог аутопута, али исто тако да подржавамо све остале кључне инфраструктурне пројекте у Србији, рекла је Харгитаи.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: