Највећи број новозаражених из Београда

Заменица директора Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је данас да је од укупног броја новозаражених коронавирусом у последња 24 часа, 40 одсто из Београда.

Фото: Гоогле мапс
Фото: Гоогле мапс

Кисић Тепавчевић је на конференцији за новинаре Кризног штаба за заштиту здравља становништва Републике Србије од заразне болести COVID-19, прецизирала да је од 265 новооболелих у Србији, њих 106 из Београда.

Према њеним речима, следе Крагујевац са 22 новозаражене особе, Ниш и Ваљево са по 11, Врање 10, Нови Сад и Краљево по девет, Александровац седам, Трстеник шест, а Бор, Зајечар и Лозница по пет особа.

Она је указала на то да се у узрасној групи до 60 година налази више од 80 одсто лабораторијски потврђених случајева и прецизирала да у категорији до десет година има 11 особа, од 10 до 20 година 21, од 20 до 30 година 26, од 30 до 40 година 52 особе, од 40 до 50 година 56, од 50 до 60 година 48, од 60 до 70 година 31, од 70 до 80 година 15, а од 80 до 90 година пет особа.

Заменица директора „Батута“ је прецизирала да су маске обавезне у свим затвореним просторима и на отвореном, уколико се чека у реду где је немогуће одржати дистанцу, док је стручна препорука да се оне носе и на отвореном простору.

Кисић Тепавчевић је оценила да је ситуација стабилна, али да растући тренд новозаражених треба да нас забрине и додала да је најбитнији параметар попуњеност наших здравствених капацитета и број особа које се налазе на респиратору.

Према њеним речима, због све већег броја заражених и великог броја асимптоматских случајева, сви би требало да се понашају као да су потенцијални носиоци заразе.

Како је истакла, има доста непознаница у вези са овим вирусом, али оно што јесте познато је да учесталост обољевања зависи од примене превентивних мера.

Видимо шта се све дешава у окружењу где је већи број заражених. Врло је вероватно да то може и нама да се деси уколико нам попусти пажња, рекла је Кисић Тепавчевић, изразивши наду да се Србија може показати као пример добре праксе и да се неће десити најгори сценарио.

Она је предочила да у Кини више од два месеца нема локалне трансмисије и да је та земља вирус врло брзо ставила под контролу, самодисциплином и ношењем маски свуда.

Став нашег кризног штаба је да у овом периоду сви у свакој ситуацији треба да носе маску, рекла је заменица директора „Батута“ и објаснила да мера обавезног ношења маске на отвореном није прописана јер је немогуће контролисати све становнике у држави.

То једино може да буде на нивоу препоруке због законских могућности, указала је она и додала да је посао Кризног штаба да предложи мере које дају најбоље ефекте, а не да се бави правом.

Према њеним речима, треба да будемо свесни тога да вирус циркулише и да је у овом периоду највећа вероватноћа да се инфицирамо, а не само да мислимо о законским мерама и о томе где бисмо могли некажњено да не носимо маску.

Она је истакла да ћемо морати да научимо да живимо са овим вирусом без неких драстичнијих мера, напоменувши да Кризни штаб није разматрао увођење мере забране кретања или карантина, као ни прелазак на онлајн наставу.

Према њеним речима, постоји комисија која редовно прати актуелну епидемиолошку ситуацију у основним и средњим школама и одлука се доноси у зависности, не само од апсолутног броја корона позитивних ученика, него и од тога да ли се ова инфекција шири у школској средини.

До сада смо у више од 95 одсто случајева имали спорадично оболевање, при чему је истраживање показало да се заражавање десило изван школске средине а у четири ситуације се вирус проширио у оквиру самог одељења, рекла је она.

Заменица директора „Батутa“ рекла је и да постоји могућност да се у наредном периоду донесу нове, строже мере, када је реч о уласку страних држављана у нашу земљу и повратка наших држављана из иностранства.

Кисић Тепавчевић је напоменула да су мере на границама за сада непромењене, а да је контрола на граничним прелазима свакодневна тема Кризног штаба.

Директорка КБЦ Бежанијска коса Марија Здравковић навела је да тренутно у тој установи 96 пацијената оболелих од коронавируса, који су у стабилном стању.

Имали смо 12 хоспитализација у претходна 24 часа, а данас ћемо имати 11 отпуста успешно излечених од ове болести, предочила је Здравковић.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: