Наредне седмице Србија у знаку “Дечије недеље”

Влада Републике Србије саопштила је данас да ће традиционална манифестација ”Дечија недеља” бити обележена у читавој земљи од 5. до 11. октобра наредне недеље, под слоганом ”Подељена срећа два пута је већа”.

Илустрација, фото: Пиксабеј
Илустрација, фото: Пиксабеј

Организациони покровитељ ”Дечије недеље” је хуманитарна организација “Дечије срце”, уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

У понедељак је планирано свечано отварање “Дечије недеље” у Палати Србија, а сваки наредни дан посвећен је једној теми у складу са којом ће бити организоване и одређене активности за децу.

Уторак је посвећен деци и спорту, среда је дан за упознавање деце са заштитом животне средине, четвртак је резервисан за образовање, док је петак дан када ће се наши најмлађи суграђани упознати са значајем инклузије, солидарности и толеранције.

У суботу ће бити објављени и награђени победници литерарног конкурса на посебном пријему, док је у недељу заказана свечана церемонија затварања дечије недеље у Скупштини града у Београду.

Влада Србије прогласила је 2020. годину Годином солидарности и сарадње, желећи да нагласи значај тих вредности за стабилност и напредак друштва, посебно у време пандемије COVID-19.

“Дечија недеља” ће ове године такође бити организована на другачији начин него иначе, водећи рачуна о здрављу и безбедности на првом месту деце, а потом и свих осталих учесника манифестације.

У складу са тим организује се овогодишња манифестација, а солидарност, сарадња и инклузија су у фокусу активности које ће се спроводити наредне недеље.

„Дечија недеља“ слави право деце да уживају у детињству и младости и то је такође прилика да деца покажу своје таленте, вештине и способности.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић истакао је тим поводом да су дечија права у фокусу рада овог министарства и Владе Србије и да су овакве манифестације значајне како за децу, тако и за целокупну популацију.

Поносан сам на то што смо и у време пандемије нашли начин да ову манифестацију безбедно организујемо и останемо потпуно посвећени промоцији права деце и борбе за њихово срећније одрастање, поручио је он.

Ђорђевић је указао на то да ова манифестација траје седам дана, али је циљ да сви ми 365 дана у години будемо свесни важности ове теме и да дамо свој допринос бољем, здравијем и срећнијем одрастању све деце у Србији.

Основни документ за планирање и спровођење активности током „Дечије недеље“ је Конвенција Уједињених нација о правима детета, усвојена 1989. године, а програмски циљеви пројекта се из године у годину прилагођавају потребама и проблемима деце.

„Дечија недеља“ представља успешан модел сарадње државе, разних цивилних и професионалних организација, који повезује све важне актере у области заштите дечјих права.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: