Разматра се субвенционисање уградње гаса у аутомобиле и куповине бицикала

Министар заштите животне средине у Влади Републике Србије Горан Триван изјавио је данас да то министарство  разматра могућност да наредне године омогући субвенционисање уградње уређаја на гас у нове и половне аутомобиле како би се смањило загађење од издувних гасова.

Фото: Ј.Ф. / илустрација, преузето: pixabay.com
Фото: Ј.Ф. / илустрација, преузето: pixabay.com

Триван је на манифестацији организованој поводом Светског дана без аутомобила на Ади Циганлији навео да ће се разматрати и субвенционисање набавке бицикала како би се смањила употреба аутомобила.

Подстицај за уградњу гасних уређаја у аутомобиле, за шта би могло да се обезбеди приближно милион евра, омогућио би већи обухват возила, односно редукцију издувних гасова, рекао је министар.

Он је указао на то да је ресорно министарство спремно и за субвенционисање набавке бицикала, али да је неопходно направити добар модел, како не би било злоупотреба.

Министар је подсетио на то да је ове године почело и субвенционисање набавке хибридних и електричних возила, за шта је обезбеђено приближно милион евра из буџета.

Триван је указао на то да је на почетку године у Србији било регистровано приближно 700 електиричних и хибридних аутомобила, а да је тренутно у процедури више од 170 захтева за одобравање субвенционисања куповине ових возила.

Према његовим речима, посебно је важно да се у Београду, као највећем граду који је имао проблем са загађењем ваздуха током претходне зиме, повећа број бициклистичких стаза и да је све више аутобуса на електрични погон.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: