Отворена регионална канцеларија ДФЦ у Београду

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и извршни директор aмеричке Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер потписали су данас Заједничку изјаву којом је озваничено отварање регионалне канцеларије те корпорације у Београду.

Александар Вучић и Ана Брнабић, фото: РТС
Александар Вучић и Ана Брнабић, фото: РТС

Брнабић и Болер су отворили канцеларију ДФЦ онлајн, тако што су открили монитор на којем је пуштен снимак просторија те канцеларије у Београду, а којом је прошетао амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Изјава је потписана у Палати Србија, у присуству председника Србије Александра Вучића и специјалног саветника председника САД Ричарда Гренела.

Вучић је указао на то да Србија од 1881. године није имала овако важан споразум са САД, попут оног потписаног у Вашингтону, којим је постигнуто много.

Он је навео да су потписивањем споразума у Вашингтону одшкринута врата старог пријатељства са САД, при чему је посебно исказао захвалност председнику Доналду Трампу.

Трамп је, како је нагласио, имао довољно разумевања и стрпљења и желео је да покаже поштовање и за српски народ и грађане Србије.

Разговори у Вашингтону нису били у свему лаки, али смо поштовани, и ми ћемо своје обавезе из споразума да испуњавамо, поручио је Вучић.

Председник је напоменуо да долазак ДФЦ у Београд, уз симболички значај, односно сигнал инвеститорима да дођу да овде послују, значи и реализацију пројеката, истакавши да то има огромну важност за наше грађане, али и за даљи привредни раст наше земље.

Ми смо у прошлој години имали трговински максимум са САД, од  854 милиона долара. Верујемо да то за пет година може да буде двоструко више, рекао је он и додао да је за Србију изузетно важно то што ДФЦ хоће да учествује у гарантним шемама за микро, мала и средња предузећа.

Гренел je поручио је да су САД озбиљне у намери да испуне обећања према Београду и Приштини и да их претворе у нова радна места.

Хоћемо да испунимо обећања која смо раније дали званичницима Србије, не желимо само да се бавимо речима него и да се усмеримо на економски развој у корист народа, нагласио је он.

Према његовим речима, симболика је важна али да она не обезбеђује храну на столу и зато ће се САД потрудити да се испуне обећања и отворе радна места у Србији.

Специјални изасланик председника САД је указао на то да је потребно да прође годину дана како би грађани Србије и тзв. Косова осетили бољитак, након потписаног економског споразума, а да политички део дијалога треба да сачека док се у привреди не покаже напредак.

Он је рекао да је за економску нормализацију потребно време да покаже резултете, али да би, ако се стране врате политичким расправама, била учињена иста ствар коју су други радили 21 годину, а то је да само стављају речи на папир, док грађани не осећају резултате.

Болер је оценио да споразум који је потписан у Вашингтону није само историјски, већ је и одраз тога да ова земља и регион неће бити заробљени у прошлости, већ да иду ка будућности.

Он је навео да су у Београд допутовали представници шест америчких владиних агенција, што је знак снажних односа Србије и САД, при чему је најавио да ће канцеларија ДФЦ у главном граду Србије бити стална.

Директор канцеларије ДФЦ-а у Београду Џон Јовановић рекао је да је ово за њега највећа част и одговорност и да је његов задатак економски развој региона и да Балкан постане симбол мира и просперитета и место у које ће се млади враћати и запошљавати.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: