Кризни штаб: Сви наши грађани да се врате у земљу до петка у 18х, а онда…

Кризни штаб за борбу против коронавируса у Србији донео одлуку да би сви грађани Србије, који бораве ван земље, требало да се врате до петка у 18 х.

Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић
Ово је Србија, српска застава, фото: М. Миладиновић

„Апелујемо на све грађане да се до краја ове недеље врате у своју земљу јер ћемо након тога имати другачији режим за све који улазе у нашу земљу“, изјавила је др Дарија Кисић Тепавчевић.

Заменица директора Института „Батут“ рекла је да највећи број земаља у Европи бележио рекордан пораст у броју случајева.

„Ту су све земље у окружењу, по учесталости оболевања је Црна Гора у односу на све земље у Европи. То напомињемо јер је велики број наших грађана у тим земљама“, рекла је она.

„Од тада уводимо надозор за све путнике који улазе у нашу земљу из ризичних земаља“, рекла је она и додала да ће надзор трајати 10 дана.

Према њеним речима, у наредним данима додатне мере ће бити прецизиране и саопштене јавности.

Казала је и да су нове препоруке свих водећих здравственихг организација, препорука о 10 дана карантина по повратку из земље у којој је епидемиолошка ситуација неповољна.

„Неће се радити о карантину и самоизиолацији, већ о надзору који ће подразумевати одређене мере и активности како би се смањио пренос вируса и импортовање случајева из иностранства“, казала је она.

Очекивало се да се на данашњој седници донесе одлука о томе да ли ће држављани Србије, који су се вратили или се враћају с летовања у Црној Гори и Хрватској, морати да иду у десетодневну самоизолацију.

Како је претходно изјавио министар здравља Златибор Лончар то се повезује с повратком људи с летовања у Црној Гори и Хрватској, где је протеклих недеља изузетно неповољна епидемиолошка ситуација.

Пише: б92

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: