У Србији слободно приближно 1.500 респиратора

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да у нашој земљи има приближно 1.500 слободних респиратора, од којих је 1.030 у централном магацину, и додала да се они сваки дан шаљу према потребама у опште болнице које никада нису имале ту медицинску опрему.

Илустрација, кисеоник, фото: pixabay.com
Илустрација, кисеоник, фото: pixabay.com

Брнабић је у изјави за Телевизију Пинк рекла да ни у једном тренутку борбе против коронавируса нисмо били ни близу да попунимо све респираторе које имамо, али смо их додатно куповали и добијали из донација.

Она је напоменула да је недавно из централног магацина упућено 45 респиратора широм Србије и да у болницима има више од 400 респиратора.

Премијерка је истакла да је председник Србије сав свој политички кредибилитет уложио у набавку респиратора зато што је било важно да никада здравствени радници не буду суочени са том дилемом, као у неким земљама ЕУ и богатијим зeмљама, да морају да искључе једну особу са респиратора како би укључили другу, која има више шансе да преживи.

У складу са тим, она је подвукла да је случај пацијента који је преминуо од COVID-19 у КБЦ Земун важан јер је ударио у једну од ствари која је држави била од суштинске важности за морал, за људскост нашег друштва и здравствeних радника, а то је да свако коме је потребан добије респиратор.

Према њеним речима, у нашој земљи од почетка борбе против коронавируса нико није преминуо или се борио без прикључења на респиратор, уколико му је био потребан.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: