Шест најважнијих дилема о новом коронавирусу

Први случај ковида-19 забележен је у децембру у Вухану. Вирус се брзо ширио и до сада је регистрован у више од 200 земаља. Шта смо за ових шест месеци научили о коронавирусу, а у чему грешимо – за РТС је говорила вирусолог Ана Банко.

Корона вирус, илустрација, фото: Нишке новине
Корона вирус, илустрација, фото: Нишке новине

Шта знамо, а шта не знамо о вирусу? 

Ана Банко је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а рекла да је за пет или шест месци добијено много информација о вирусу, а да је генетски материјал потпуно познат од јануара 2020. године. Познат је и начин трансмисије.

Највећа непознаница, према речима Ане Банко, јесте однос вируса са домаћином, човеком. Нема ни лека ни вакцине. Она је рекла да вирусологе не изнанађује порекло вируса јер је човек ближи животињама, али изненађује брзина ширења.

Сличности и разлике са осталим коронавирусима 

Говорећи о сличностима и разликама између Сарса, Мерса и новог коронавируса, Банко је истакла да су сви они изазивачи озбиљних акутних респираторних стања, и да се они везују за исте рецепторе. Смртност код Сарс-ков-2 је далеко мања у односу на Сарс и Мерс, али је много већа брзина ширења услед стабилније везе коју вирус остварује с хуманим домаћином.

Да ли је вирус ослабио 

Када вирус пређе с животиње на човека, односно кад прескочи баријеру врсте, указује Ана Банко, очекивано је да буде слабији. Али, овај вирус је захваљујући природној селекцији опстао и адаптиран је на човека.

На често питање да ли је мања вируленција, рекла је да то није доказано ни у једној досадањој студији није показана промена на геному у вези са падом вруленције.

Какве промене у геному су доказане 

Измена у геному је доказана у фебруару код домаћина у Европи, Америци и Аустралији, и како наводи Ана Банко, питање је да ли је мањак рестриктивних мера у САД допринео томе.

Постоји теорија да то води ка повећаној инфективности вируса, али то није показано у студијама. Показано је да је са том изменом стабилнији при уласку у ћелију.

Колико траје имунитет 

Када је реч о имунитету, за претходне вирусе из исте фамилије се говорило да он траје највише две до три године. Али сероепидемиолошке студије су показале да је само пет до десет одсто људи било у контакту с вирусом. Такође, последње студије у Кини су показале и да они који нису имали симптоме губе чак 70 одсто количине антитела.

Тренутно постоји око 140 испитивања вакцина, а нова ствар је што се паралелно врше испитивања у више клиничких фаза.

Постоји ли другачији имунитет

Ана Банко наводи да није све обесхрабрујуће и да постоји још један ниво имунитета, т-ћелијски имунитет. Показало се у последњих недељу дана, у прелиминарним студијама да људи који немају антитела, а породично су били у контакту са оболелим особама, изгледа да имају меморијски т-ћелијски имунитет који је можда суштина имунитета у овој инфекцији и он се не треба занемарити у будућим студијама.

Извор: РТС

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: