Од сутра крећу са радом фризерски салони, теретане, салони лепоте…

У складу са Уредбом о изменама и допунама Уредбе о мерама за време ванредног стања (у наставку: Уредба), која је објављена у „Службеном гласнику РС” број 60/20 од 24. априла 2020. године и која ступа на снагу нареддног дана од дана објављивања прописано је да:

Фризер, илустрација, преузето: Pixabay.com, Jacqueline Macou
Фризер, илустрација, преузето: Pixabay.com, Jacqueline Macou

– почев од 27. априла 2020. године правна лица и предузетници који обављају делатност пружања фризерских и козметичких услуга, педикира, маникира, услуга фитнес клубова и теретана, активности турских купатила, сауна и парних купатила, соларијума, салона за мршављење, салона за масажу и других услуга неге, одржавања и улепшавање лица и тела код којих је природа делатности пружања услуге таква да захтева близак контакт између пружаоца и корисника услуге, као и корисника услуге међусобно, чиме се повећава опасност од преношења заразне болести COVID-19, могу наставити са обављањем делатности под условом да буду примењене све превентивне мере које се односе на спречавање ширења заразне болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2, којима се осигурава безбедност запослених и безбедност корисника услуга:

    • ограничен број лица у просторији,
    • обавезна дезинфекција просторија, подова, мобилијара, машина, алата и уређаја за рад после пружене услуге сваком појединачном кориснику,
    • обавезна замена коришћене папирне, пластичне или платнене галантерије,
    • обавезна употреба заштитних средстава тј. маски и рукавица

и да у том смислу донесу посебан план примене мера, као саставни део акта о процени ризика који се доноси у складу са законом и прописима из области безбедности и здравља на раду.

Уредбом је приписано да поред ових мера превенције Влада одлуком може одредити и друге
мере заштите, ако то захтева епидемиолошка ситуација.

У Уредби се у складу са извршеном допуном наводи да су надлежне инспекцијске службе дужне су да контролишу примену ових прописаних мера.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: