Србија у време Ковид-19: Шта се неће променити попуштањем мера?

Многе мере се ублажавају у Србији јер се по свему судећи стање у земљи побољшава, али постоје ствари које се неће променити попуштањем мера.

Илустрација, фото: Ники, преузето са: pixabay.com
Илустрација, фото: Ники, преузето са: pixabay.com

СОЦИЈАЛНО ДИСТАНЦИРАЊЕ: Наиме, мораћемо и даље да се придржавамо прописане раздаљине од два метра у свим објектима, установама, продавницама и сл.

МАЊИ БРОЈ ЉУДИ У ЗАТВОРЕНОМ ПРОСТОРУ: У продавницама, поштама, у затвореном простору биће предвиђен само одређени број људи да се не би стварале гужве.

МАСКЕ И РУКАВИЦЕ: Препорука је да се и даље носе заштитне маске и рукавице, и након укидања ванредног стања у земљи. Пензионери ће по свему судећи маске морати да носе највероватније током целе године.

ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ПОЈАЧАНА ХИГИЈЕНА: Мораћемо и даље да користимо дезинфекциона средства за руке и одржавање хигијене кући, на површинама где често боравимо и сл. Такође, мораћемо да дезинфикујемо кваке на вратима, телефоне и друге површине које користимо свакодневно.

КАФИЋИ, РЕСТОРАНИ И КЛУБОВИ: Најављено је да ће након отварања  угоститељских објеката морати да се поштује социјална дистанца од два метра, али и прописан број људи који ће моћи да се нађе у објекту.

ФРИЗЕРСКИ САЛОНИ, САЛОНИ ЛЕПОТЕ И ТЕРЕТАНЕ: Фризерски салони, салони лепоте и теретане биће отворени под одређеним условима рада који су у складу са прописаним мерама заштите. Запослени на овим местима мора бити адекватно заштићени маскама, а то ће се тражити и од муштерија.

ПОРОДИЧНИ СУСРЕТИ: Након укидања ванредног стања немојте да журите да се грлите и љубите са најближима како их не бисте угрозили јер и даље није пожељно да се остварују физички контактни. Исто важи и за најмлађе грађане.

БИБЛИОТЕКЕ И ГАЛЕРИЈЕ: Од среде, 22. априла, ове установе наставиће рад, али уз стриктно поштовање свих прописаних превентивних мера. Установе су дужне да обезбеде потребне услове: – држање социјалне дистанце, – дезинфекција, – употреба маски и рукавица, – појачана мера максималног броја лица која се могу наћи у затвореном простору.

ГРАДСКИ ПРЕВОЗ: Једна од последњих мера која ће бити укинута у Србији тиче се функционисања јавног градског превоза. Тренутно нема најава када ће редовне линије кренути са преовозом путника. Када поново превоз буде у функцији очекује се да ће се све одвијати прописаним мерама заштите.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: