Грађани морају да покажу већу одговорност у понашању

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упозорила је на чињеницу да је грађанска дисциплина, када је реч о поштовању мера које су прописане у ванредном стању проглашеном због коронавируса, забрињавајућа, и најавила да ће Влада тим поводом данас усвојити додатне мере.

Влада, фото: Гугл
Влада, фото: Гугл

Брнабић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, одржаној након седнице Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19, објаснила да ће бити затворени сви шалтери јавних служби, на републичком и локалном нивоу.

Имамо огромну гужву, на пример, у Управи за аграрна плаћања, ПИО фонду и на другим местима, где су људи дошли очекујући да не буде гужва, навела је премијерка и додала да су у ПИО фонд дошли и људи који немају нешто конкретно да заврше, већ само да би се распитали за разне ствари.

Она је истакла да ће на седници Владе по ресорима и локалним самоуправама бити донети закључци да се сви послови на шалтерима одлажу до даљег.

Брнабић је истакла да неће бити никаквих последица по грађане, а посебно не за пензионере и старије суграђане, јер ће све моћи да се плати за два или три месеца када прође ова ситуација са коронавирусом.

Све што истиче када је реч о личним документима наставиће да важи док не прође ванредно стање. Све што треба да завршите на шалтерима, моћи ћете да урадите и након ванредног стања без икаквих последица, поручила је премијерка.

Брнабић је саопштила да ће Влада данас донети одлуке којима се додатно ограничава рад кафића, али не у броју људи, већ ће се мере односити на то колико ће особа моћи да се налази на једном квадратном метру.

Такође, како је најавила, биће усвојен и закључак којим се ограничава куповина рукавица, маски и средстава за дезинфекцију, тако да ће моћи да се купи 10 маски, 10 пари заштитних рукавица и два већа паковања, односно пет мањих средстава за дезинфекцију.

Она је, међутим, указала на то да та куповина не може да се ограничи, као и да се не може контролисати да ли ће неко ићи у више апотека.

Они који то желе да раде, нека раде, рекла је председница Владе и додала да ће држава контролисати овај план колико год може.

Премијерка је навела и да ће бити забрањен извоз свих лекова на 30 дана, и поновила да лекова има довољно.

Брнабић је саопштила да ће Влада морати да донесе и неке непопуларне мере, пошто се суочила са чињеницом да се не поштују основне, већ донете мере, а посебно да људи не мисле на друге.

Реч је о томе, како је објаснила, да грађани купују и ствари у количинама које им нису потребне, не остављајући могућност другима да дођу до потребних средстава.

Жао ми је и осећам се лично поражено што морамо да уводимо овакве мере. То није само доказ да нема дисциплине, него нема скоро никакве солидарности, што је поражавајуће, констатовала је Брнабић.

Пензионери нису послушали наше апеле да буду у кућама и велики број их је на улицама, у банкама, на шалтерима јавних служби, упозорила је она и поновила позив грађанима на већу дисциплину и солидарност у овој кризној ситуацији.

Премијерка је саопштила да ће сви који долазе из Италије, Шпаније, Аустрије и Швајцарске морати да буду у карантину најмање 28 дана, и истакла да ће сви који буду кршили обавезу самоизолације бити кажњени са 150.000 динара.

Не кућна изолација, већ карантин у трајању од 28 дана, навела је она и  додала да је јутрос на састанку са министрима здравља, одбране, унутрашњих послова, државне управе и локалне самоуправе, постигла договор о томе да се идентификују које ће то бити зоне карантина.

Преко Министарства спољних послова, дипломатско конзуларних представништава биће поново упућена молба и апел да грађани из ове четири земље не долазе у Србију, најавила је премијерка.

Уколико дођу, мораће да буду најмање 28 дана у карантину. Остали грађани, 14 дана обавезне самоизолације, с тим што као Кризни штаб сада имамо формулар за праћење грађана у самоизолацији, како бисмо заједно и са Министарством унутрашњих послова, војском, али и волонтерима и локалним самоуправама пратили да ли се та самоизолација у потпуности поштује, објаснила је Брнабић.

Уводе се за сада новчане казнене мере за све који прекрше забрану самоизолације, а казна је максимално 150.000 динара, навела је она и додала да се размишљало и о томе да ли да се крене са новчаном, или са затворском казном.

Заиста је незахвално наше грађане који прекрше карантин стављати у затвор, а није ни безбедно у овом тренутку да не би уносили коронавирус у затворске јединице, рекла је Брнабић.

Она је навела да ће, ако се други пут прекрши обавеза о самоизолацији, онда бити донет план за даље поступање.

Брнабић је исказала захвалност свим медијима који су пренели пример мушкарца из Варварина који је био обавезан да буде у кућној изолацији, а ту обавезу је прекршио, те ће тужилашто даље поступати у том случају.

Упркос јасној подели одговорности и независности судства, тужилаштва, она је потврдила да ће имати састанке са њима како би их замолила да хитније поступају у оваквим случајевима.

Ово је ванредно стање. Сви заједно треба да се боримо и треба да упутимо јасну поруку уколико неко не жели да поштује обавезујућу одлуку о самоизолацији да мора да буде кажњен зато што доводи у опасност све људе у тој локалној заједници, поновила је премијерка.

Она је потврдила и да је у Србију стигла прва помоћ из Кине – тестови за детекцију вируса корона, и изразила велику захвалност пријатељима из Кине, додајући да је реч о једној кинеској хуманитарној организацији са центром у кинеском Шенжену.

То је урађено у координацији Амбасаде Кине у Београду и Владе Србије, уз огромну помоћ председника Александра Вучића. Дугујемо им велику захвалност на помоћи у име свих грађана, поручила је она и потврдила  да се могу очекивати и нове донације.

Премијерка је најавила да ће данас обићи Инфективну клинику КЦС да би видела како ради та здравствена установа, да подржи лекаре и медицинске сестре, а наредних дана и друге установе у другим градовима.

Брнабић је рекла да су припадници Војске Србије већ испред појединих институција, како би их заштитили и показали да је држава ту и да ће их чувати на сваки начин.

Извор: Влада Србије

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: