Трибина о енергетској ефикасности ,,Где смо ми, а где Европа“

Поводом обележавања 5. мартаМеђународног дана енергетске ефикасности Град Ниш у сарадњи са Машинским факултетом, Универзитета у Нишу организује научно – стручну трибину под називом: „Примери добре праксе у спровођењу мера енергетске ефикасности у Србији и Европи“, која ће се одржати 6. марта у свечаној Сали Универзитета у Нишу.

Илустрација, фото: Pixabay.com
Илустрација, фото: Pixabay.com

Овогодишњи учесници трибине биће високи представници Министарства рударства и енергетике, представници Удружења Топлана Србије, Сталне конференције градова и општина Републике Србије, као и гости из Велике Британије и Бугарске.

„Трибина којом ће Град Ниш и Машински факултет, Универзитета у Нишу обележити Светски дан енергетске ефикасности, представља корак напред у остваривању заједничког циља научне и локалне заједнице на промоцији и имплементацији мера енергетске ефикасности у различитим областима производње и потрошње енергије. Иако је Машински факултет, посебно Катедра за термотехнику и термоенергетику, уназад неколико година организовала скупове посвећене овој актуелној теми, ове године је и Град Ниш показао изузетну посвећеност промоцији мера енергетске ефикасности“ – изјавила је проф.др Мирјана Лаковић Пауновић са Машинског факултета.

На трибини се очекује учешће око 70 учесника, међу којима су и представници локалних самоуправа из Србије, Града Ниша, Јавних предузећа, Универзитета у Нишу и осталих институција Града Ниша.

Посебно занимљиво предавање одржаће Зоран Предић, државни секретар у Министарству рударства и енергетике. Он ће говорити на тему: „Актуелна ситуација у топланама Србије и перспективе развоја“.

Снабдевање грађана топлотном енергијом на што ефикаснији начин, те што ефикасније коришћење испоручене топлотне енергије у домаћинствима је увек актуелна тема, посебно у јеку грејне сезоне. Сада већ традиционално, два или три пута годишње окупљамо стручњаке из производног, научног и законодавног сектора, како бисмо сви заједно допринели побољшању положаја и грађана и производних постројења“ – изјавила је проф.др Мирјана Лаковић Пауновић.

Професорка Лаковић, посебно истиче радост, зато што се баш на 5. март Светски дан Енергетске ефикасности одржава Форум младих научника, што према њеним речима даје наду да ће о овој теми у будућности, управо млади људи доносити круцијалне одлуке и да ће њихов рад бити немерљив у годинама које долазе.

У склопу панел дискусије која се организује говориће и: Бојан Гајић, енергетски менаџер Града Ниша, Миодраг Глушчевић, Лаура Вилијамс из Уједињеног Краљевства и Елена Атанасова из Добрича из Бугарске.

Своја обраћања имаће и Дејан Стојановић, директор ПУ „Топлане Србије“ и Предраг Милачић, директор ЈКП „Градска топлана“, као и проф.др Ненад Т. Павловић, декан Машинског факултета у Нишу и Александар Мацура из РЕС фондације.

Трибина „Примери добре праксе у спровођењу мера енергетске ефикасности у Србији и Европи“, одржава се 6. марта у свечаној Сали Универзитета у Нишу.

Организатори су Машински факултет Универзитета у Нишу и Град Ниш.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: