Tribina o energetskoj efikasnosti ,,Gde smo mi, a gde Evropa“

Povodom obeležavanja 5. martaMeđunarodnog dana energetske efikasnosti Grad Niš u saradnji sa Mašinskim fakultetom, Univerziteta u Nišu organizuje naučno – stručnu tribinu pod nazivom: „Primeri dobre prakse u sprovođenju mera energetske efikasnosti u Srbiji i Evropi“, koja će se održati 6. marta u svečanoj Sali Univerziteta u Nišu.

Ilustracija, foto: Pixabay.com
Ilustracija, foto: Pixabay.com

Ovogodišnji učesnici tribine biće visoki predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike, predstavnici Udruženja Toplana Srbije, Stalne konferencije gradova i opština Republike Srbije, kao i gosti iz Velike Britanije i Bugarske.

„Tribina kojom će Grad Niš i Mašinski fakultet, Univerziteta u Nišu obeležiti Svetski dan energetske efikasnosti, predstavlja korak napred u ostvarivanju zajedničkog cilja naučne i lokalne zajednice na promociji i implementaciji mera energetske efikasnosti u različitim oblastima proizvodnje i potrošnje energije. Iako je Mašinski fakultet, posebno Katedra za termotehniku i termoenergetiku, unazad nekoliko godina organizovala skupove posvećene ovoj aktuelnoj temi, ove godine je i Grad Niš pokazao izuzetnu posvećenost promociji mera energetske efikasnosti“ – izjavila je prof.dr Mirjana Laković Paunović sa Mašinskog fakulteta.

Na tribini se očekuje učešće oko 70 učesnika, među kojima su i predstavnici lokalnih samouprava iz Srbije, Grada Niša, Javnih preduzeća, Univerziteta u Nišu i ostalih institucija Grada Niša.

Posebno zanimljivo predavanje održaće Zoran Predić, državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike. On će govoriti na temu: „Aktuelna situacija u toplanama Srbije i perspektive razvoja“.

Snabdevanje građana toplotnom energijom na što efikasniji način, te što efikasnije korišćenje isporučene toplotne energije u domaćinstvima je uvek aktuelna tema, posebno u jeku grejne sezone. Sada već tradicionalno, dva ili tri puta godišnje okupljamo stručnjake iz proizvodnog, naučnog i zakonodavnog sektora, kako bismo svi zajedno doprineli poboljšanju položaja i građana i proizvodnih postrojenja“ – izjavila je prof.dr Mirjana Laković Paunović.

Profesorka Laković, posebno ističe radost, zato što se baš na 5. mart Svetski dan Energetske efikasnosti održava Forum mladih naučnika, što prema njenim rečima daje nadu da će o ovoj temi u budućnosti, upravo mladi ljudi donositi krucijalne odluke i da će njihov rad biti nemerljiv u godinama koje dolaze.

U sklopu panel diskusije koja se organizuje govoriće i: Bojan Gajić, energetski menadžer Grada Niša, Miodrag Gluščević, Laura Vilijams iz Ujedinjenog Kraljevstva i Elena Atanasova iz Dobriča iz Bugarske.

Svoja obraćanja imaće i Dejan Stojanović, direktor PU „Toplane Srbije“ i Predrag Milačić, direktor JKP „Gradska toplana“, kao i prof.dr Nenad T. Pavlović, dekan Mašinskog fakulteta u Nišu i Aleksandar Macura iz RES fondacije.

Tribina „Primeri dobre prakse u sprovođenju mera energetske efikasnosti u Srbiji i Evropi“, održava se 6. marta u svečanoj Sali Univerziteta u Nišu.

Organizatori su Mašinski fakultet Univerziteta u Nišu i Grad Niš.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Odlična vest

Vučić: Pruga Niš-Dimitrovgrad biće gotova do kraja 2027. godine, od EU 430 miliona evra na poklon

Zanimljivost dana

NEOBIČNA POJAVA: FENOSKANDIJSKE GUSKE PRELETELE SRBIJU I NIŠ

Potraga za Dankom Ilić

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom deteta

Aktuelno

Identifikovan trinaestogodišnjak koji je slao poruke preteće sadržine obrazovnim institucijama u Srbiji