Војводина танка с лекарима, највеће плате у Београду

Напокон Корисна Дебата ,,Дипломе без граница – ко ће да нас лечи?’’ о одласку медицинског кадра из Србије у иностранство привукла је велики број заинтересованих, здравствених радника и студената Медицинског факултета који су овом приликом изразили бојазан за своју професионалну перспективу у земљи.

НКД, фото: НКД званични сајт
НКД, фото: НКД званични сајт, фото: Саша Стојиљковић

На трибини одржаној у Нишу говорили су државни секретар Министарства здравља проф. др Ференц Вицко, председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић, директор Клиничког центра у Нишу проф. др Зоран Радовановић и доктор Дечије интерне клинике КЦ Ниш проф. др Саша Живић.

Иако се у јавности све чешће говори о егзодусу здравственог кадра из Србије, на трибини је констатовано да званичних података о томе колико лекара и техничара своје ухлебљење нађе у страним земљама – нема.

Државни секретар Министарства здравља проф. др Ференц Вицко је рекао да ,,на нивоу Србије нема великих померања у смислу недостатка лекара и сестара. Најмање запослених у овом сектору је, гледано по регионима, на северу Бачке и у Срему, док је највише овде, у нишком региону’’.

Оно што се, такође, разликује по Србији јесу и дохоци здравствених радника. ,,Постоје велике разлике у платама између Београда и Новог Сада, претпостављам, Ниша, Крагујевца”, казао је државни секретар.

Председник Синдиката лекара и фармацеута Србије др Раде Панић је, говорећи о стању у домаћем здравству, подсетио на трагедију када је на Власини страдала двогодишња девојчица јер није правовремено интервенисано због мањка лекара. ,,Здравство нам је овакво јер политика бира директоре иако буџет пуне грађани Србије”, оценио је др Панић.

Подаци Лекарске коморе Србије показују да годишње 700-900 лекара затражи сертификат ради одласка у иностранство. То обухвата и оне који оду да раде на дуже, али и оне који отпутују како би, примера ради, одржали предавања па се вратили назад у Србију редовном послу.

Не би ли то предупредио, директор Клиничког центра Ниш проф. др Зоран Радовановић најавио је: ,,више нећу дати никоме плаћено одсуство, а када се на некој клиници јави потреба за кадром, послаћу упит Министарству здравља’’. Његов колега са Дечије интерне клинике проф. др Саша Живић није оптимиста по питању веће запошљивости лекара у Србији. ,,Тренутно је на бироу више од 3000 незапослених, а Клинички центар Србије расписао је конкурс за тек 17 лекара’’ и додао да ни у Нишу ситуација није боља јер је, примера ради, ,,чак 37,5% педијатара старије од 55 година’’.

Током Напокон Корисне Дебате, присутни су на видео зиду могли да прочитају исповести лекара и техничара који свој посао обављају у иностранству.

Напокон Корисне Дебате организује Национална коалиција за децентрализацију (НКД) широм Србије са циљем да се нађу конкретна решења за горуће проблеме у локалним срединама. До сада су Напокон Корисне Дебате одржане у Параћину, Лесковцу и Бујановцу.

Прочитајте и ово:

Из ове категорије: