Nemci otvaraju još dve fabrike, Vučić poručuje: Beskrajna korist za Srbiju

Nemačke kompanije „Brose“ i MTU otvoriće svoje pogone u Srbiji, a tim povodom danas su potpisani sporazumi u Palati „Srbija“. Predsednik Aleksandar Vučić poručuje da te dve fabrike menjaju nivo investicija za čak 300 miliona evra.

Foto ilustracija, pozadina: dreamstime.com / Foto: M.M.
Foto ilustracija, pozadina: dreamstime.com / Foto: M.M.

Kompanija „Brose“ otvoriće pogon u Pančevu, gde će zaposliti oko 1.100 ljudi, od čega 460 visokoobrazovanih, rekao je Vučić na konferenciji za medije.

„To znači posao, to znači život za ceo južni Banat, za Kovačicu, Opovo, deo prema Kovinu, Alibunaru. To je više novca za Pančevo. Vidim da se već spremaju kako će da ulože novac od poreza i doprinosa. Ali toga ne bi bilo da nije nemačkih prijatelja“, napominje predsednik Srbije.

Biće jagma za radnim mestom u toj firmi, kaže Vučić dodajući da će prosečna plata biti 1.700 evra neto, a 2.700 evra bruto.

Firma „MGU“, koja se bavi proizvodnjom motora za avione, otvoriće pogon u Staroj Pazovi.

Prema rečima predsednika Srbije, u Srbiji će prvo biti pogon za popravku i održavanje motora, a kasnije i proizvodnja.

Takođe će u kompaniji MGU biti organizovano i dualno obrazovanje jer je, kaže Vučić, za poslove oko avionskih motora potrebno trogodišnje obrazovanje.

„Ovo su dve fabrike koje menjaju bukvalno nivo investicija za 300 miliona evra, to su prve investicije, biće ih više. Jedan deo Srema i deo Banata dobiće mnogo. To je beskrajna korist za Srbiju“, naglašava predsednik.

Vučić o „Folksvagenu“: Sve što ponude, daćemo više

Kada je reč o kompaniji „Folksvagen“ koja je stopirala gradnju nove fabrike u Turskoj, Vučić je rekao da će Srbija nastaviti da se bori za gradnju te fabrike.

Srbija, kaže, može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno.

„Rekao sam to unapred – sve što ponudite, mi ćemo mnogo više“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara.

Vučić je istakao da nemačka vlada ne može da vrši bilo kakav pritisak na tu kompaniju, ali se direktno obratio Altmajeru sa molbom da prenese „Folsksvagenu“ da će Srbija ponuditi za tu investiciju bolje uslove od drugih.

Kaže da se Srbija nije odmah oglašavala kada je „Folksvagen“ saopštio da odlaže investiciju u Turskoj, jer, kaže, ne bi bilo fer prema Turskoj da odmah „skočimo“, kao što su to uradile neke druge zemlje.

„Daćemo sve od sebe, a na ljudima iz Folksvagena je da odluče. Mi se nikada ne predajemo. Borićemo se, ali ćemo sportski da prihvatimo rezultat kakav god bude“, poručio je Vučić.

Dodao je da je Srbija pomalo hendikepirana u toj borbi, jer nije članica EU.

Altmajer: Nemačka želi da mladima ponudi budućnost 

Ministar privrede Nemačke Peter Altmajer kaže da je njegova zemlja naučila lekciju iz Drugog svetskog rata i želi da, kako napominje, osigura dobru budućnost.

„Odnosi između Srbije i nemačke su se pokrenuli i narasli. Vaša Vlada se zalaže za to da se potencijali vaše zemlje iskoriste. Mi poštujemo vas i Nemačka želi da mladima ponudi mogućnost. Od nemačkih preduzeća u Srbiji zavisi 60.000 radnih mesta“, rekao je ministar privrede Nemačke.

Navodi da se trgovinska razmena između dve zemlje povećala, ali dodaje – ima još potencijala.

„Razgovarali smo o tome kako da se nemačka preduzeća spoje sa srpskim preduzećima. Čestitam MTU i Brozeu što su potpisani sporazumi i nemačka vlada će učiniti sve da vas podrži“, naglašava Altmajer.

„Nigde kao u Srbiji“ 

Predstavnik kompanije „Brose“ Tomas Špangler, koji je sporazum potpisao sa ministrom privrede Goranom Kneževićem, rekao je da je podrška od strane Vlade i državnih organa bila izvanredna.

„Brze reakcije, konsturuktivni razgovori. Uveren sam da za ‘Brose’ i Srbiju počinje period dugoročne kooperacije“, istakao je Špangler.

Predstavnik kompanije MTU Mihael Šrag kaže da ta firma investira širom sveta, ali, navodi, nigde nije video takvu brzinu kao u Srbiji.

„Takva pouzdana saradnja… nismo to nikad doživeli, to je izvanredno“, rekao je Mihael Šrag.

Izvor: Tanjug, RTS

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Dobra vest!

Završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija–Bugarska

Šta mislite o tome?

MEDIJI: Engleska – Srbija, meč visokog rizika?!

Dobra vest

Penzionerima danas isplata jednokratne pomoći od 20.000 dinara

Povećanje poreza od 0,8 do 3,4%

Usvojena odluka o prosečnim cenama nekretnina u Nišu: Promene u poreskim stopama