Staro niško jelo gologlavnik

Da su Nišlije pravi gurmani dokazuju mnogobrojna jela koja su se u ranijim godinama spremala na tradicionalan način. 

Ilustracija proje, fotografija preuzeta sa sajta pixabay.com, autor: Aline Ponce
Ilustracija proje, fotografija preuzeta sa sajta pixabay.com, autor: Aline Ponce

Na primer, mali broj ljudi zna za jelo pod nazivom gologlavnik ili gologlavka.

To je staro niško jelo, vrsta preukusne proje koja se priprema sa zeljem ili spanaćem.

Ova proja naziv je dobila jer odozgo bude ,,gola“, jer se fil koji se stavlja uopšte i ne vidi.

Vredno je istaći da mnoge domaćice u današnje vreme ovaj recept koriste na jednostavniji način tako što i fil i sastojke za proju izmešaju zajedno i tako peku, ali to već nije -gologlavnik…

ŠTA JE POTREBNO DA SE NA PRAVILAN NAČIN PRIPREMI GOLOGLAVKA

Pripremite fil od opranog i očišćenog zelja koje se isecka, posolite i tako ostavite da odstoji neko vreme. Posle se zelje ,,pretrlja“, odnosno uzimanjem u obe ruke pomalo se trlja i cedi,  da mu ,,otpadne zelenilo“. U tako isceđeno zelje doda se jedno belance i jedna čaša kiselog mleka, a može se staviti i neko jaje pride. Fil se odvoji na stranu.

Drugi sud neka vam služi da uredno razmutite testo, potom ubacite žumance i dve šolje mleka, isto toliko zejtina, malo sode bikarbone ili praška za pecivo i onoliko projenog brašna, koliko smatrate da je potrebno da se dobije gušće ali ipak tečno testo. Po želji se posoli. Neko stavlja pola projenog a pola običnog brašna.

U dobro podmazanu tepsiju, najbolje zemljanu, stavi se sloj testa, pa se pokrije filom i ia kraju se stavi još jedan sloj testa. Peče se u vrućoj rerni, ili pod sačem. kao u stara vremena. Služi se toplo uz kiselo mleko ili pavlaku.

Pročitajte i:

Najnovije vesti na portalu

Hitno saopštenje

Evakuiše se celo naselje u Nišu zbog uklanjanja bombe

Obaveštenje

Od 25. aprila do 1. maja pojačana kontrola saobraćaja

Dobro došli

Tradicionalno ,,Veče Svrljižana u Nišu” – 17. maja

Strašne priče

MRAMORSKO BRDO: Muškarac se razneo bombom